Арестуваните приятели на Царнаев обвинени, че пречат на разследването

Вероника Шербанова 02 май 2013 в 14:43 1651 0

Джохар Царнаев (вдясно) с двама от задържаните му приятели
Джохар Царнаев (вдясно) с двама от задържаните му приятели

Арестуваните трима приятели на заподозрения за атентата в Бостън Джохар Царнаев са обвинени във възпрепятстване на правосъдието, съобщиха световните медии.

Азамат Тажаяков и Диас Кадирбаев – и двамата студенти от Казахстан, са се опитали да заблудят разследващите атентата. Третия задържан е Робел Филипос. Срещу него са повдигнати обвинения, защото е излъгал полицията. Тримата са били студенти в Масачузетския университет, в който е учел и Джохар.

Азамат и Диас хвърлили раница с пиротехнически средства и лаптоп, собственост на Джохар Царнаев, на боклука. Тя е била откарана на сметище, където е открита от полицията.

Раницата е била изхвърлена на 18 април – денят, в който ФБР пусна снимка на двамата заподозрени за експлозиите на маратона в Бостън. Малко след това Диас Кадирбаев пратил sms на 19-годишния Джохар, на който той отговорил: „лол... по-добре не ми пиши...ще отида до моята стая и ще взема това, което искам“.

Според материалите, събрани срещу тримата арестувани, пред тях Царнаев е обяснявал, че знае как да направи бомба.

Азамат и Диас може да получат наказание от до 5 години затвор. Двамата вече имат обвинения и за незаконно пребиваване в САЩ. Робел може да бъде осъден на до 8 години затвор.

Адвокатите на двете момчета от Казахстан заявиха, че те не са знаели, че изхвърлят доказателства и ще сътрудничат напълно на полицията. Те ще останат в ареста до изслушването на 14 май.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови