Антъни Блинкен: Налагането на нови икономически санкции срещу Русия не е спешно

OFFNews 23 януари 2022 в 18:36 1876 0

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отхвърли идеята за налагане на икономически санкции срещу Русия сега, като обясни, че това би подкопало възможностите на Запада да възпре евентуална руска агресия в Украйна, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

"Целта на тези санкции е да възпрат руската агресия. Затова ако те бъдат задействани сега, ще се загуби възпиращият ефект", каза Блинкен в интервю за Си Ен Ен. Той подчерта, че ако още една руска военна част навлезе в Украйна по агресивен начин, това ще предизвика значителна реакция.

На въпрос на водещ от тв канал Си Би Ес дали ръцете на САЩ по отношение на Украйна са вързани, защото Вашингтон се нуждае от подкрепата на Москва за налагане на контрол върху иранската ядрена програма държавният секретар отговори: "Ни най-малко".

Русия е струпала войски по украинската граница, което породи загриженост у Запада, че може да нападне. Западът заплаши Русия с нови санкции, ако това се случи, а Москва твърди, че няма агресивни намерения, припомни Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови