Анкара се възмути от условието на САЩ за сирийските кюрди

Вилдан Байрямова Последна промяна на 06 януари 2019 в 18:48 5360 1

Ибрахим Калън, говорител на Ердоган

Снимка АА

Мишена на Турция в Сирия са не етническите кюрди, а терористите от Ислямска държава, както и ПКК, Отрядите за народна самоотбрана /YPG/ и Демократичният съюз /PYD/, заяви прессекретарят на турския президент Ибрахим Калън, цитиран от Анадолската агенция.

Той нарече „абсурдни“ твърденията за това, че Турция се е прицелила в сирийските кюрди. Калън подчерта, че една от целите на действията на Турция в борбата й с „терористите от ПКК и разклоненията на тази престъпна организация в Сирия представлява отстраняване на натиска и насилието върху етническите кюрди“.

„Терористите от PKK/ PYD/ YPG притесняват и оказват натиск върху кюрдите, които отказват да им се подчиняват. Същността на въпроса е в порядките, които терористите се опитват да установят на сирийска земя и заплахата за сигурността на Турция“, посочи Калън.

По-рано днес съветникът на Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън заяви в Израел, че изтеглянето на американските войски от Сирия зависи от бързото унищожаване на останалите бойци на Ислямска държава, както и от това как Турция ще гарантира безопасността на сирийските кюрди. Има цели, постигането на които би осигурило условията за извеждането на войските ни, каза той и подчерта необходимостта от пълното ликвидиране на Ислямска държава, и от гаранции за защитата на кюрдите, които Вашингтон подкрепя, но Анкара счита за терористи.

Според него във Вашингтон смятат, че турците не са длъжни да предприемат военни действия без координация и съгласуване със САЩ. Болтън припомни думите на Тръмп, че Белият дом няма да позволи на турците да убиват кюрдите, които рамо до рамо с американците се сражаваха срещу Ислямска държава. „Няма никакъв график за изтеглянето на контингента ни, това зависи от политически решения, които ние трябва да изпълним и докато не се подпише споразумение, това няма да се случи“, подчерта Болтън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови