Алис Видел - лесбийката от AfD, която не подкрепя гей браковете

OFFNews 25 септември 2017 в 13:45 9615 1

Алис Видел

Тя е на 38 години, лесбийка, има две осиновени деца, живее в Швейцария с партньорка от Шри Ланка и е сред лидерите на най-голямата крайнодясна популистка партия в Германия "Алтернатива за Германия". Тя е Алис Видел и ще чувате нейното име все по-често като гласа на AfD, след като партията стана трета политическа сила на изборите вчера. 

Видел има богата професионална биография и въпреки че е лице на AfD, тя се определя като либерална и умерена.

38-годишната дама е родена в Западна Германия, а след колежа прекарва една година в Китай, където научава мандарин покрай работата си в Bank of China. Работила е и Goldman Sachs във Франкфурт и има докторантура по икономика, изкарана чрез стипендия, дадена от Християндемократите на Меркел.

Видел се присъединява към AfD през 2013-та година по чисто "евроскептични" причини, разказва в свой очерк за нея "Foreign Policy". Главна тема на партията тогава не са били мигрантите и политиката на Меркел към тях, а парите, които Германия давала, за да спасява южноевропейските държави.

С идването на мигрантската криза през 2015-та обаче AfD поема нов курс и застава против, а на тези избори Меркел изостави мигрантската тематика и даде на "Алтернатива за Германия" поле за действие, което ги направи трета политическа сила.

Видел поведе предизборната кампания на AfD заедно с политика ветеран Александър Гауланд, като този тандем се оказа печеливш за партията. Още преди старта на кампанията лидерът на популистите Фрауке Петри обяви, че няма да води партията по време на изборите, а място отстъпва на Видел и Гауланд - решение, което се оказа печелившо, а само ден след изборите Петри се отцепи от "Алтернатива за Германия".

Друг любопитен аспект от образа на Видел е, че въпреки че е лесбийка, тя не е най-големият привърженик на гей браковете.

В Швейцария тя живее със своята партньорка легално, но не като брачна двойка. Това лято в Германия официално узакониха еднополовите бракове - Видел не ги заклейми, но не беше и щастлива, а коментарът ѝ бе красноречив. След гласуването в Бундестага тя каза "Сякаш това е най-големият проблем на Германия". Нейната партия ще поведе и битка в Конституционния съд  за отмяна на закона. 

13-те процента на AfD на изборите вчера дават на Видел спокойствие за мястото на партията в Бундестага в следващите четири години. В заключение на своя материал за Видел от "Foreign Policiy" пишат, че Германия е станала по-сенчеста на 24 септември и само отговорът на мейнстрийм партиите ще даде яснота дали популизмът и крайнодесните идеи на "Алтернатива за Германия" ще продължават своя подем.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх