Аляска узакони марихуаната

Ивайло Анев 24 февруари 2015 в 13:07 3156 3

В Аляска легализираха използването, отглеждането и притежаването на марихуана. Това е третият американски щат, който легализира дрогата след Колорадо и Вашингтон.

Това се случва, след като мярката беше приета на референдум през ноември. От днес възрастните над 21 години имат право да притежават до 1 унция (28 грама) марихуана и да отглеждат до 6 растения за лична употреба. Предстои да бъдат подготвени разпоредби за продажбата на наркотика.

Вотът от миналия ноември беше третия опит в щата да се легализира тревата, като преди това са правени две неуспешни гласувания през 2000 и 2004 година. Още през 1998 г. с вота на гражданите е законна употребата на марихуана за медицински цели.

Пушенето на марихуана на обществени места остава незаконно и полицаите в най-големия град на щата Анкъридж се готвят да гарантират стриктно спазване на забраната. Дори за едно дръпване на публично място може да бъде наложена глоба от 100 долара. Поддръжниците на узаконяването на марихуаната в Анкъридж смятат да започнат кампания, препоръчваща безопасната употреба на марихуаната. В рамките на кампанията ще бъдат поставени плакати и на градските автобуси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!