Ямайка декриминализира марихуаната

Ивайло Анев 13 юни 2014 в 16:44 4118 2

Притежанието на малки количества марихуана за лично ползване, употребата й за медицински цели в частна собственост и за религиозни ритуали няма да се наказва от закона в Ямайка.

Това ще стане възможно с новите промени в Закона за опасните наркотици, съобщава "Ройтерс". 

Министърът на правосъдието на Ямайка Марк Голдинг обяви намеренията си на пресконференция в четвъртък и заяви, че Законът за опасните наркотици ще бъде изменен през лятото. Решението за това е било взето от правителството в началото на месеца.

Притежаването на малки количества марихуана вече няма да води до арест, а само до глоба, съобщи Голдинг. Предвижда се още да бъдат премахнати досиетата на вече осъдените за притежание на марихуана в малки количества - до 57 грама.

Мярката се налага поради това, че множество млади хора, които експериментират с лекия наркотик и са хванати от полицията, се сдобиват с криминално досие, което впоследствие им пречи да си намерят работа и да пътуват в чужбина.

Притежаването на марихуана за религиозни или медицински цели, в случай, че е предписана от регистриран лекар, както и за изследователски цели, също ще бъде декриминализирано.

Употребата на марихуана е легализирана в Уругвай, както и в няколко европейски държави и американските щати Колорадо и Вашингтон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!