Албания най-после призна българското малцинство

OFFNews Последна промяна на 12 октомври 2017 в 14:30 3734 1

Снимка parlament.al

Парламентът в Тирана

Българското малцинство най-после е включено в проекта на Закона за защита на малцинствата в Албания.

Дълго време в документа, подготвен от албанското правителство, бяха изброени за малцинства македонците, гърците, власите, черногорците, сърбите, бошняците и египтяните. Непризнаването на българско малцинство провокира реакцията на официална София и българските евродепутати.

Вчера правната комисия в албанския парламент включи в проектозакона и българското малцинство.

В границите на сегашна Албания от столетия живеят етнически българи, предимно в районите на Билища, Корча, Голо бърдо, Мала Преспа и Наша Гора. По неофициална информация те наброяват около 30 000 души и са съхранили своя майчин български език, традиции и идентичност, твърдят от Фондация "Българска памет".

Местните български организации, подкрепени от фондацията, са събрали и изпратили подписка до албанския парламент и правителството с искане малцинството им да бъде регистрирано редом с всички останали етнически малцинства в страната.

Македонците протестират

Същевременно партията Македонски алианс за европейска интеграция (МАЕИ), която се обявява за "единствената македонска партия, защитаваща интересите на македонския народ в Албания", протестира срещу включването на българското малцинство в проектозакона.

Признаването на несъществуващото българско малцинство в областите Преспа, Голо бърдо и Гора, които са населени с македонци, смятаме за сериозно нарушаване на международното право, универсалната декларация за човешките права и свободи, геноцид срещу македонския народ и престъпление против човечеството, пише в позицията на МАЕИ.

Позицията беше представена пред медиите в Корча от генералния секретар на партията Васил Стерьоски.

Стерьоски твърди, че според историческите факти и преброяванията на населението през годините в страната нямало българско малцинство - македонците в Албания не са българи, а българи в Албания са единствено работещите в българското посолство в Тирана.

Законопроектът за защита на малцинствата ще бъде гласуван в пленарната зала на албанския парламент на 18 октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

12.10 2017 в 15:51

Якусткият Железопътен Комитет за Успешна Реализация също е протестирал, защото според тяхно проучване в Албания няма нито българи, нито македонци. Тези хора са якути и отричайки този факт, те извършват престъпление срещу Вселената.