Адвокат на ЕТА ще защитава Пучдемон в Белгия

OFFNews 30 октомври 2017 в 22:18 5058 0

Снимка twitter.com/KRLS

Белгийският адвокат Пол Бекар съобщи, че бившият регионален премиер на Каталуния Карлес Пучдемон се намира в Белгия и той е поел защитата на интересите му.

Бекар не отговори дали подготвя молба за убежище в Белгия от името на Пучдемон.

Пол Бекар в миналото е бил адвокат на членове на баската сепаратистка организация ЕТА, съобщи вестник "Вангуардия".

Той е оказвал услуги на членове на ЕТА за получаване на международна защита в Белгия.

Възможно е Пучдемон да поиска убежище, но не мога да предскажа какъв ще е изходът от тази молба, заяви адвокатът.

Той подчерта, че в Белгия решението по тези въпроси не е на правителството, а на независим орган - генералния комисар по въпросите за предоставяне на убежище.

По-рано днес вестник "Вангуардия" съобщи, че Карлес Пучдемон и други членове на разпуснатото правителство на Каталуния ще направят изявление от Брюксел в понеделник следобед.

Към 23 ч. българско време обаче Пучдемон така и не направи изявление.

Същевременно белгийската партия мандатоносител Нов фламандски алианс (НФА) отрече Карлес Пучдемон да е в Брюксел по нейна покана.

Представители на партията "Зелени", която е в опозиция с шест места в Сената на Федералния парламент, призоваха премиерът Шарл Мишел да бъде изслушан от депутатите.

В неделя държавният министър по убежището и миграцията Тео Франкен (НФА) каза, че Пучдемон едва ли ще получи справедлив процес в Испания и може да потърси политическо убежище в Белгия.

Днес - ден след това изявление - премиерът Шарл Мишел се разграничи, а неговият заместник Александер де Кро уточни, че изразеното от Франкен становище не обвързва правителството.

НФА е водещата партия в Белгия и основна сила в коалиционното правителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!