7,2 по Рихтер разтърси Турция, над 1000 загинали

OFFNews 23 октомври 2011 в 09:42 2576 0

Земетресение от 7,2 по Рихтер разтърси Турция около 10:30 часа местно време, съобщи турската телевизия НТВ. То е регистрирано на територията на провинция Ван, близо до границата с Иран.

Епицентърът на труса е бил в село Табанли, на 35 км североизточно от град Ван. Земетресението е било на 94,5 км дълбочина, съобщава Ройтерс, позовавайки се на Геологическия топографски институт на САЩ.

Официално бе потвърдено, че телата на 50 загинали в източната турска провинция Ван са откарани в град Ерджиш, който бе епицентър на разрушителното земетресение. Броят на загиналите може да надхвърли 1000, а ранените са над 200, заяви ръководителят на сеизмологичната обсерватория към Босфорския университет Мустафа Ердик на пресконференция в Истанбул.

Във Ван се е срутила 7-етажна сграда, под развалините ù има хора, каза кметът на града, цитиран от РИА Новости.

При земетресението напълно са разрушени 50 жилищни сгради, около хиляда сгради са получили сериозни щети, съобщи ръководителят на сеизмологичната обсерватория на Босфорския университет Мустафа Ердик, цитиран от РИА Новости.

След земетресението е последвал остатъчен трус със сила 5,5, съобщава турският метеорологичен център. Местните медии съобщават, че в провинцията цари паника, много хора са напуснали домовете си. Сеизмолози призовават местните жители да не се връщат в домовете си и да останат на открито, тъй като се очакват още вторични трусове. След земетресението е последвал вторичен трус със сила 5,5, съобщава турският метеорологичен център. Местните медии съобщават, че в провинцията цари паника, много хора са напуснали домовете си. Сеизмолози призовават местните жители да не се връщат в домовете си и да останат на открито, тъй като се очакват още вторични трусове.

Трусът е усетен и в съседните Армения и Иран.

Турция е разположена в една от най-земетръсните зони на границата между Европа и Азия. През 1999 г. две силни земетресения разтресоха района на северозападна Турция. Тогава загинаха 20 000 души. През 1970 г. земетресението в провинция Кютахия отне живота на над 1000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!