56 млн. души под карантина заради вируса убиец. Китай забранява всички екскурзии в страната и чужбина

За 24 часа починалите се увеличиха от 26 на 42, болни са близо 1400 души

OFFNews 25 януари 2020 в 19:11 6408 0

Снимка EPA

Китай спира всички групови туристически пътувания в страната и чужбина от 27 януари, съобщи Ройтерс. Мярката е поредното усилие на властите да ограничат разпространението на новия смъртоносен коронавирус, което по тяхно признание обаче се ускорява.

Досега той е довел до смъртта на 42 души, болни са близо 1400 души, съобщава Би Би Си. Починалите се увеличиха от 26 на 42 само за 24 часа.

Президентът и генерален секретар на ЦК на Кинайската комунистическа партия Си Цзинпин заяви, че страната е изправена пред „тежка ситуация“ с оглед на „укоряващото се разпространение на коронавируса“. „Затова е необходимо да се засили централизираното и обединено ръководство на Централния комитет на партията“, каза Си, цитиран от агенция Синхуа.

Пътуванията в страната бяха спрени още вчера, когато Китай посрещна Лунната нова година - отбелязва в съобщение Асоциацията на туристическата индустрия. Вследствие на заплахата властите отмениха планираните публични празненства.

56 милиона души в страната са под карантина, след като към първите 13 града бяха добавени оше 5. В Ухан, откъдето тръгна заразата, не се движат автобуси, влакове и фериботи, отменени са излитащите самолети, а от утре се въвеждат ограничения в движението на превозни средства. Ще бъде разрешено движението само на служебен транспорт и транспорт със специални пропуски.

450 лекари от китайската армия пристигнаха в Ухан.

В града започна строеж на нова болница с 1000 места, която трябва да е готова до 6 дни, съобщиха китайските власти.

В автобусите, влаковете и самолетите на цялата територия на Китай се създават станции за медицински проверки, а пациентите с предполагаеми случаи на пневмония незабавно ще бъдат изолирани.

Ограниченията за пътуване са различни в различните градове в Китай. В столицата Пекин и Шанхай всички пристигащи от заразените райони трябва да останат 2 седмици по домовете си. Затворени са големи туристически атракции като Забранения град и Великата китайска стена.

В Хонконг е обявена най-високата степен на тревога. Училищната ваканция е удължена.

Случаи на новия вирус бяха потвърдени в САЩ, първи вече има и в Европа - във Франция. Такива са регистрирани още в Тайланд, Сингапур, Япония, Тайван, Малайзия, Виетнам, Южна Корея и Непал.

Симптомите на болестта могат да бъдат объркани с настинка или грип, но този вирус не е виждан никога досега. Наречен е 2019-nCov.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!