500 канадски лекари на протест заради твърде високи заплати

OFFNews 09 март 2018 в 11:02 11647 0

Снимка Pixabay

Над 500 канадски лекари и около 150 студенти по медицина в страната подписаха писмо срещу собственото си увеличение на заплатите.

"Ние, лекарите на Квебек, които вярваме в силната система на здравеопазването, се противопоставяме на скорошното повишаване на заплащането, наложено от медицинските федерации", се казва в открито писмо на медиците.

Подписалите позицията посочват, че са засегнати от факта, че техните възнаграждения скачат, докато в същото време медицинските сестри и пациентите продължават страдат от недостатъчно финансиране.

"Увеличението е особено шокиращо на фона на медсестрите, административните служители и други работещи в системата, които се борят с трудни условия за работа, а нашите пациенти нямат достъп до нужните услуги заради драстично орязаните в последните години средства и централизираната власт на Министерството на здравеопазването“, се казва още в писмото, публикувано на 25 февруари.

"Нашите възнаграждения изглежда са единствените имунизирани срещу тези съкращения“, посочват лекарите.

Канада има обществено здравеопазване, което осигурява „универсално покритие на необходимите медицински услуги според нужите на пациентите, а не според финансовите им възможности“, се посочва в уебсайта на правителството.

Затова 213 джипита, 184 лекари специалисти, още 149 лекари и 162 студенти по медицина настояват парите за увеличението на техните заплати да бъдат върнати за финансиране на здравната система.

„Вярваме, че има начин тези ресурси да бъдат преразпределени за здравето на хората в Квебек и нуждите на нашите пациенти“, пишат още авторите на позицията.

Един лекар в Канада получава средно 260 924 щатски долара (339 000 канадски долара) годишно, по данни от септември 2017 г. Един семеен лекар получава средно 211 717 щатски долара годишно или 275 000 канадски долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови