47 загинали и десетки изчезнали след буря във Филипините

OFFNews 29 октомври 2022 в 08:45 2180 0

Архив

Снимка Pixabay

Снимката е илюстративна

Внезапни наводнения и свлачища, предизвикани от проливни дъждове, причиниха смъртта на най-малко 47 души, предава Асошиейтед прес. Съобщава се за над 60 изчезнали.

Най-малко 42 души са били отнесени от буйните наводнения и са се удавили или са били засегнати от пълни с отломки кални свлачища в три града в провинция Магуинданао от четвъртък вечерта до петък, заяви Нагиб Синаримбо, министър на вътрешните работи на петте провинции на мюсюлманския автономен регион, управляван от бивши сепаратистки партизани. Други петима души загинаха на други места в резултат на тропическата буря Налгае, която връхлетя източната провинция Камаринес Сур рано в събота, съобщи правителствената агенция за реакция при бедствия.

Но най-тежките последици от бурята досега са кално свлачище, при което дъждовната вода влачи камъни и дървета, което погреба десетки къщи с до 60 души в село Кусионг в град Дату Один Синсуат в Магинданао, съобщи Синаримбо по телефона за Асошиейтед прес, позовавайки се на разкази на местни жители, които са оцелели след внезапното наводнение и калното свлачище. Единадесет тела, предимно на деца, са били изровени вчера от спасители с помощта на лопати в Кусионг, каза той.

Министърът съобщи, че тежко оборудване и повече спасители, включително армия, полиция и доброволци, са били изпратени, за да засилят издирвателните и спасителните работи. Крайбрежното село, което се намира в подножието на планина, е достъпно по шосе, което позволява днес да бъдат изпратени повече спасители, за да се справят с едно от най-тежките бедствия, свързани с времето, което е сполетяло южната част на страната от десетилетия, каза той.

Налгае е 16-ата буря, която връхлита Филипинския архипелаг тази година.

Десетки провинции и градове са в състояние на тревога от буря, включително столицата Манила, която може да бъде пряко засегната по-късно днес, заяви пред АП Висенте Манало, който ръководи правителствената метеорологична агенция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови