4 европейски държави гонят руски дипломати заради шпионаж

OFFNews 29 март 2022 в 20:46 2703 2

Снимка twitter/Russian Embassy in USA

Четири европейски държави - Чехия, Белгия, Нидерландия и Ирландия, гонят руски дипломати. В повечето случаи става въпрос за шпионаж. 

Външното министерство на Чехия съобщи днес, че е обявило 1 руски дипломат за персона нон грата заради шпионаж. На лицето, чието име не се назовава, е наредено да напусне страната в срок от 72 часа. "Заедно с нашите съюзници ние намаляваме разузнавателното присъствие на Русия в ЕС", посочват от министерството.

Ирландия е поискала четирима висши служители на руското посолство да напуснат страната, става ясно от изявление на външното министерство на станата. Оттам като причина посочват, че действията на тези служители не съответстват на международните стандарти за поведение на дипломатическите служители.

Министърът на външните работи на Белгия Софи Уилмес съобщи по-рано днес, че страната гони гони 21 руски дипломати от посолството в Брюксел и от консулството в Антверпен - заради заплахи за националната сигурност, свързани с шпионаж и оказване на влияние, предаде БТА. Руските дипломати имат 15 дни, за да напуснат Белгия.

Уилмес отбеляза, че решението е съгласувано с властите в Нидерландия, където също се предприемат сходни мерки. По нейните думи изгонването на руските дипломати не е санкция и каналите за комуникация с Москва остават открити.

Нидерландия реши да експулсира 17 руски дипломати. В съобщение на нидерландското външно министерство се посочва, че решението е базирано на информация от нидерландските разузнавателни служби, според която въпросните лица, "акредитирани като дипломати в руските представителства в Нидерландия, действат тайно като служители от разузнаването". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

2

офф бее

29.03 2022 в 21:50

Е, ако не ги бяха изгонили щеше да спре ли?! А почна защото...?
Човече, сипи си една ракия и гледай мач, политиката не ти е силна страна. От всичко, което си написал съм съгласен само с "глупаците като нас". Като вас - ти не си сам...
 
X

Да помогнем на украинските деца!