3 дни обсъждат законно ли е спирането на британския парламент

Рени Петрова Последна промяна на 17 септември 2019 в 13:36 1657 0

Три дни британският Върховен съд ще изслуша десетки депутати, адвокати и представители на правителството, за да прецени законно ли е спряна работата на парламента.

Преди дни, на 9 септември, парламентът на Обединеното кралство преустанови работата си за срок от един месец. Тогава говорителят на парламента заяви, че "премиерът Борис Джонсън няма да одобрява никакви други безсмислени отлагания на Брекзит".

Миналата седмица Върховният съд на Шотландия определи като незаконно прекратяването на работа парламента, седмица по-рано обаче съдът в Англия отхвърли иск, подобен на подадения в Шотландия, с аргументите, че въпросът е политически и не подлежи на намеса от страна на съда. И двете дела ще бъдат разгледани от Британския върховен съд и ще бъдат изслушани 78 европейски депутати, адвокатите на ищците и правителството, както и бившият премиер Джон Мейджър.

Делото ще продължи три дни, като не е известно кога точно ще бъде ясно решението на Върховния съд. Ако съдът определи прекратяването на работата на парламентът като незаконно, решението ще влезе в сила незабавно и парламентът ще бъде свикан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови