216 000 са децата жертви на сексуални посегателства във френската католическа църква

Мая Младенова 05 октомври 2021 в 15:16 2017 0

Снимка Pixabay

Около 216 000 деца и непълнолетни са станали жертви на сексуални посегателства от френски католически свещеници, дякони и други духовници в периода 1950-2020 година, установи независимо разследване, съобщава АФП.

Заради огромния брой засегнати явлението се характеризира като "масов феномен", крит с десетилетия "под булото на мълчанието", сочи заключението.

Знаковото разследване бе публикувано днес след проучвания, продължили две години и половина. Те започнаха в отговор на надигналото се възмущение от разкрития за сексуални посегателства в църквата в целия свят.

Ако се включат и светските църковни деятели, като например учителите в католическите училища, броят на жертвите на сексуални посегателства над деца ще достигне 330 000 за седемдесетгодишния период.

"Тези цифри са повече от обезпокоителни, те са осъдителни и по никакъв начин не могат да останат без отговор", заяви на пресконференция председателят на разследващата комисия Жан-Марк Сове.

"Католическата църква проявяваше дълбоко и дори жестоко безразличие към жертвите", каза той.

В доклада от близо 2500 страници се установява, че огромното мнозинство от жертвите са момчета преди навлизане в юношеска възраст от различни социални слоеве.

"Католическата църква, след семейния и приятелския кръг, е средата, в която сексуалното насилие е най-разпространено", се казва в доклада.

От 1950 г. насам във Френската църква са действали между 2900 до 3200 педофили, заяви Сове пред АФП. Въпреки това взетите мерки са единични. За същия период 2,5% от френските духовници са извършили сексуални посегателства над малолетни, което е под съотношението от 4,4 до 7%, установено при подобни разследвания в други страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови