11 страни от Западна Африка готови за военна намеса в Нигер

OFFNews 19 август 2023 в 07:36 2561 2

Хунтата в Нигер

Снимка БТА архив

Готови сме да тръгнем по всяко време, нашите войски са готови да изпълнят дълга си пред региона. 

Това е позицията на 11 държави в Западна Африка, които се споразумяха да предоставят войски за възможна военна намеса в Нигер. Тя бе изразена от  комисаря по въпросите на мира и сигурността на Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) Абдел Фатах Муса след двудневно заседание в ганайската столица Акра на началниците на генералните щабове на страните от ЕКОВАС. 

Целта на възможната военна намеса е връщане на власт на демократично избрания нигерски президент Мохамед Базум, свален миналия месец с преврат, съобщи Муса, цитиран от Асошиейтед прес и БТА. 

Три управлявани от военни държави от ЕКОВАС - Гвинея, Мали и Буркина Фасо са против. Последните две обявиха, че ще разглеждат всяка намеса в Нигер като обявяване на война срещу тях. 

Муса посочи, че ЕКОВАС не се отказва от диалога с водачите на преврата, които вече веднъж пренебрегнаха краен срок, поставен им да върнат на власт Базум, и не показват готовност за преговори за възстановяване на управлението му. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

19.08 2023 в 10:23

Путя яко работи в Африка

Горките хора му се връзват, а любовта им към калашниковия е като да обичаш отвертка

2099

1

Mateevk

19.08 2023 в 08:53

Като се отвори кутията на Пандора с войните и спасение няма да има. Един късокрак чичко с ментални отклонения премести на 24 февруари т.нар. от англичаните Boxing Day /денят на отваряне на подаръците след Коледа/....
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика