10 години затвор за японски журналист в Мианмар, заснел антиправителствен протест

OFFNews 06 октомври 2022 в 08:33 1552 0

антиправителствен протест

Снимка БТА/АП

Протест срещу смъртното наказание в Мианмар

Съд в управляваната от военни Мианмар осъди японски журналист на 10 години затвор заради заснемане на антиправителствен протест през юли, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на японски дипломат.

Тецуо Китада, заместник-ръководител на мисията на японското посолство, каза, че 26-годишният Тору Кубота е осъден на седем години за нарушаване на закона за телекомуникациите и на три години за подстрекаване към антиправителствени действия.

Законът за телекомуникациите включва и раздели, касаещи разпространението на невярна или провокативна информация. А законът, наказващ подстрекателството, обхваща дейности, които биха могли да предизвикват безредици.

Кубота беше арестуван на 30 юли от полицаи в цивилни дрехи в град Янгон, най-големия град в страната, след като направи снимки и видеоклипове на протест срещу военните, извършили преврата в Мианмар миналата година.

Ройтерс пише, че Кубота е и режисьор на документални филми и че е обвинен и за нарушаване на имиграционен закон. Съдебното заседание по твърденията му за нарушаване на закона за имиграционен контрол е насрочено за 12 октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови