10 г. по-късно General Motors се извини за смъртта на 13 души

Зорница Яхия 02 април 2014 в 14:31 5901 0

лавен изпълнителен директор на General Motors, Мери Бара пред конгреса

Главният изпълнителен директор на General Motors (GM) Мери Бара се извини на семействата на загиналите заради дефекти в автомобили на компанията по време на изслушване пред американския конгрес вчера.

Досега 13 са смъртните случаи, свързани с дефекти в колите на компанията. Според конгресмена Даяна де Гете късното изтегляне на повредените автомобили от пазара се дължи на спестяване на разходи. Според нея доказателствата сочат, че отстраняването на проблема, довел до смъртни случаи, е щяла да струва на производителя 57 цента за автомобил. 

Дефектите в стартера са довели до изключване на двигателя по време на движение, изваждане от строя на спирачките, изключването на сервото и повреда във въздушните възглавници.

Мери Бара твърди, че не е била уведомена за дефектите в стартера, които според доклади са били известни на компанията от десетилетие. Тя добави, че цената е била много по-висока от посочената - около 1 милион долара през 2007 - за поправката на дефекта.  

В собствено разследване Ройтерс откри емейл разговор, в който разходите за поправяне на вредата са на стойност от 90 цента на кола или около 40 000 долара. В разследването си Ройтерс откри имейл разговор, в който един от инженерите Джон Хегел съзнателно е позволил вграждането на прекъсвачи, които не отговарят на стандартите на самата компания.  

През 2006 компанията GM e закупилa и вградилa прекъсвачи, които не са отговаряли дори на техните собствени стандарти. Бара подчерта, че фактът, че продуктите не отговарят на критериите на компанията, не ги прави дефектни. Но все пак заяви промени в GM. "Това не е начинът, по който правим бизнес в днешната GM."

Тя обясни, че трябва да се направи разлика между стария General Motors и новия General Motors. З

До този момент не са посочени отговорни за проблемa, той все още подлежи на вътрешно разследване, заяви Бара. 

Семействата на пострадалите поискаха изтеглянето на всички проблемни автомобили от движение, докато се докаже тяхната изправност. GM увери, че няма опасност в превозните средства. За тези, които все пак се притесняват да управляват автомобила, компанията е предоставила 13 000 коли за временно ползване.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!