1,4 млрд. долара отпуска Австралия за възстановяне от пожарите

OFFNews 06 януари 2020 в 11:45 2217 0

Снимка Twitter/MOGOWILDLIFE

Австралийското правителство ще отдели около 2 млрд. австралийски долара (1,4 милиарда американски долара) за възстановяване на районите, засегнати от горските пожари, съобщи ТАСС, като цитира премиера Скот Морисън.

Властите в страната планират да създадат "Национален фонд за въстановяване след горските пожари в размер на най-малко 2 милиарда австралийски долара (1,4 млрд американски долара)", допълни премиерът Морисън. Очаква се новата структура да работи в тясно сътрудничество с правителствата на пострадалите щати и територии за възможно най-бързо възстановяване на жилищата и инфраструктурата. Фондът ще окаже помощ и на засегнатите фермери, горски стопанства и представители на малкия и средния бизнес.

През следващите две години от този фонд ще се финансират всички възстановителни работи в пострадалите от пламъците региони. Средствата ще бъдат ръководени от специално създадена държавна агенция.

За пострадалите от пожарите ще се отпуснат 125 млн. австралийски долара, като 25 от тях вече са изплатени. Останалите 100 млн. долара ще бъдат разпределени в най-скоро време от местните и щатски власти.

Броят на жертвите на горските пожари в югоизточната част на Австралия нарасна на 25, съобщиха днес властите на щата Нов Южен Уелс. Към момента на територията на щата горят 136 горски пожара, 69 от които продължават да са нелокализирани. Със стихията се борят над 2,5 хиляди пожарникари и 90 самолети.

По-рано днес МВнР съобщи, че български граждани не са засегнати или застрашени при горските пожари в Австралия. Външното министерство препоръчва на намиращите се в Австралия български граждани да се информират редовно за ситуацията, да не пътуват до засегнатите от пожарите райони и предварително да се осведомяват за евентуално затваряне на основни пътища и магистрали. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!