Забраняват добавката „Трайбест“ заради допинг скандала с щангите

Ивайло Анев Последна промяна на 20 април 2015 в 17:15 3988 2

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) премахна хранителната добавка "Трайбест" от списъка с разрешените субстанции, които могат да се ползват от спортистите.

Агенцията е разпоредила и унищожаване на всички блокирани количества от добавката, съобщиха от пресцентъра на Агенцията по храните.

Това се случва по-малко от месец след като 11 щангисти от националните отбори за мъже и жени дадоха положителни проби след внезапен допинг тест.

След официално писмо на Българската федерация по щанги Агенцията по храните е извършила собствена проверка за наличието на забранени вещества в "Трайбест".

И двете проби от хранителната добавка, изпратени от БАБХ в акредитираната лаборатория "Еврофинс" в Хамбург, са излезли положителни за наличие на забранения стероид станозолол в състава й, става ясно от съобщението.

Агенцията по храните е съставила и акт за административно нарушение на производителя "Трайбест Нутришън" България ООД, обявиха от ведомството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.06 2015 в 04:04

Здравето???
Първо запознай се за какво се използват стероидите в медицината. Второ професионален спорт без стероиди и химия няма! Дори и шахматът!
Трето всеки професионален спортист има лекар ( или поне би трябвало да има ), който да му гласи циклите, така че да няма странични ефекти от препаратите. А ако докторът е пеКан, гласи така химията и циклите, че да не излезе и на допинг теста ( оставяме на страна това колко е нагласена цялата система, и че някои федерации никога няма да бъдат хванати по една или друга причина ).
Четвърто дори и със стромба, тази добавка приета от непрофесионалист сама по себе си няма да нанесе никакви вреди ( на здрав човек ).
Пето всеки професионален спортист е наясно, че жертва здравето си в името на професията си. Любителите ( ако имат поне малко акъл ) би трябвало сами да могат да определят къде свършва "спортът за здраве" и къде започват потенциалните увреждания.

20.04 2015 в 17:45

А кой ще върне унищоженият живот на тези спортисти? И това се открива само защото стана скандал в щангите. Ами здравето на хората, които го приемат като добавка?
 
X