Кралев: Няма да плащаме повече глобите на щангистите

Министърът поиска по-строг контрол на забранените добавки във фитнесите

Ивайло Анев 23 март 2015 в 19:26 3156 1

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

"Министерството на младежта и спорта няма да плати глобата на федерацията по щанги. Който е сбъркал той ще си поема глобата", заяви министърът на спорта Красен Кралев в интервю пред БНТ по повод допинг скандала, който избухна в националния отбор по вдигане на тежести.

Миналата седмица стана ясно, че 11 щангисти от националните отбори за мъже и жени са дали положителни проби след внезапен допинг тест, който беше направен преди две седмици.

Според Кралев основният проблем идва от нерегламентираните и неконтролируеми хранителни добавки, които се разпространяват и дават най-вече във фитнесите.

Министърът на спорта призна, че това е доста неконтролируем бизнес в България и момента са направени постъпления да се направи регистър на фитнес инструкторите и хранителните добавки.

"Проблемът със забранените вещества съществува още от времето на социализма. Всички вече знаят, че в съвременния спорт, за да печелиш титли, ти трябва много добър медицински щаб. Има два вида вещества - позволени и забранени. Медиците и фармацевтите така подготвят спортистите, че всичко да е в сферата на позволеното", коментира министър Кралев.

"Оправданията, че фирмата дистрибутор на хранителните добавки е объркала поръчката, са абсурдни. Държавата няма да плаща повече глоби на Световната федерация по вдигане на тежести. Ще си плаща този, който е виновен", подчерта Кралев.

Глобата ще бъде в размер на около 1 млн. лева. 

"В тази връзка трябва да се обърне внимание на фитнес залите, защото това, което се случва в тях, е причината за подобни проблеми, заяви той.

Според него във фитнесите ври от забранени добавки и МВР и Агенция по храните трябва да действат по въпроса, за което са нужни промени в законите за производство и продажба на подобни вещества. У нас те са много либернални и задължително трябва да бъдат променени, категоричен бе Кралев. Той заяви още, че производството и продажбата им трябва да са стриктно регламентирани.

Той отказа да свърже смъртта на олимпийския шампион Милен Добрев със скандала във федерацията по щанги.

"С Милен Добрев може да се спекулира много по темата. Той е бил професионален състезател. Може да има влияние от спорта или от други разстройства, свързани със събития от личния му живот. Нека не го замесваме в скандала", категоричен беше Кралев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови