Още трима хванати с допинг след скандала с щангите

Кралев представи национална стратегия срещу употребата на допинг в спорта

Ивайло Анев 08 април 2015 в 18:20 2685 2

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Красен Кралев представи национална стратегия срещу употребата на допинг в спорта за периода 2015-2025 година.

През последните 2 седмици има още 3 положителни проби за допинг, стана ясно от изказване на спортния министър Красен Кралев пред ресорната парламентарна комисия.

Това се случва по-малко от месец след като 11 щангисти от националните отбори за мъже и жени дадоха положителни проби след внезапен допинг тест.

Един от случаите, за които говори министър Кралев, е спринтьорът Георги Георгиев-Джопето , който беше хванат с допинг след като спечели титлата на 60 метра на Националния шампионат.

Вторият случай също е от атлетиката, като положителната проба е от републиканското първенство. Става въпрос за състезателка на 400 метра от Добрич. В третия случай става въпрос за непълнолетен състезател.

Ако се докаже, че състезателите не са имали вина заради проблем с хранителната добавка, наказанието може да бъде от мъмрене до две години, уточни изпълнителният директор на Антидопинговия център д-р Виолета Заркова.

Министърът на спорта показа страшна статистика, при която от 2010 година насам има 32 положителни проби на български спортисти.

В парламентарната комисия днес министър Кралев представи пред депутатите национална стратегия срещу употребата на допинг в спорта за периода 2015-2025 година.

Той призна, че у нас има засилена употреба на допингови средства, особено сред свободно спортуващите и сред младежите. 

Спортният министър отдаде това на различни причини като липса на информация за вредите от допинга, работа на спортистите с недобре подготвени лица, тъй като няма изискване към отборите да работят лекари, специализирали спортна медицина.

По изнесени от министъра данни неформално у нас ходещите на фитнес за здраве са близо 100 000 и около 2% от тях използват допинг, което ни поставя на първо място сред проучваните страни.

Кралев е притеснен и от неясната бройка на фитнесите у нас и от липсващия контрол в тях.

По думите му често там работи несертифициран персонал. Според министъра има тревожни данни за използването на допинг, като той достига до все повече и все по-млади хора. За това стратегията на министерството е заложена максимално ограничаване на разпространението на допинг за чист спорт и по-малко рискове за здравето.

Той обеща и анти-допингови обучения за всички състезатели, получили квоти за олимпийски състезания и образователна дейност сред учениците по тези въпроси.

В стратегията са заложени забрани и санкции за внос и износ на високорискови допингови вещества, както и задължително обстойно етикетиране на хранителните добавки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!