Украйна бойкотира старта на Параолимпиадата в Сочи

OFFNews 08 март 2014 в 09:43 4315 4

Украинската делегация за ХI-те Паралимпийски зимни игри в Сочи бойкотира церемонията по откриването. На шествието Украйна изпрати само един участник с националното знаме.

Вечерта на стадион "Фишт" се появи биатлонистът и скиор Михаил Ткаченко. Останалите 22 спортисти не излязоха като протест срещу действията на Русия в родината им, рискувайки дисквалифициране.

Руски журналисти твърдят, че в този момент стадионът е скандирал "Украйна! Украйна!" и е аплодирал.

Преди това на пресконференция ръководителят на делегация обяви, че отборът ще напусне олимпийските игри, ако Русия нахлуе в страната му. "Ако има ескалация на конфликта, интервенция на територията на нашата страна, Боже опази, няма да можем да останем тук, ще си тръгнем", каза Валерий Шушкевич на пресконференция в Сочи.

Много държави отмениха плановете си да изпратят официални делегации на церемонията по откриването в черноморския руски град.

Шушкевич каза още, че е разменил няколко "спокойни и сдържани" думи с президента Владимир Путин и е повторил настояването си да има мир по време на игрите, на което руският лидер отвърнал, че ще помисли върху неговите думи. Говорителят му Дмитрий Песков каза, че двамата разговаряли "за факта, че спортен празник - още повече такъв като Паралимпийските игри - не може и не бива да бъде засегнат от международни събития или от политиката".

Във вторник Путин каза, че бойкот на Паралимпийските игри би било "връх на цинизма".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!