В Сочи започва Параолимпиадата

Деян Спасов 07 март 2014 в 13:13 3377 0

Олимпийските игри за хора с увреждания за пръв път ще се проведат в Русия, а официалната церемония по откриването е днес на стадион Фишт в Сочи.

Първите параолимпийски игри в историята на Русия ще започнат с церемония, наречена „Стопяване на леда“. В нея основна тема ще е човешкият дух и силата на хората да превъзмогват трудностите си и да пречупват стереотипите. Игрите ще се проведат от 7-ми март до 16-ти март в руската олимпийска столица Сочи.

Химнът на Параолимпиадата се казва „Заедно“. Песента илюстрира възможността на хората да откриват нови пътища и заедно да разрешават проблемите си. Официалният талисман на събитието пък ще е фениксът. Птицата е символ на триумфа над бедствията, на огъня, на живота и на новото начало. Известният руски аниматор, носител на Оскар, Александър Петров е създал анимиран образ на феникс, който днес ще преведе зрителите из всички части на откриващата церемония.

Изявление по повод започващата днес надпревара даде и президентът на Русия Владимир Путин: „Параолимпийските състезания са способни да окажат най-мощно позитивно влияние на обществото, на съзнанието на хората. Те доказаха, че най-важното в човека е неговият дух, че истинската сила се крие в характера на човека, способстваща за за преодоляване и най-трудните ситуации", заяви руският държавен глава пред руски и чуждестранни медии в навечерието на първия ден от Параолимпийските игри.

За да стане факт всичко това, труд ще положат около 8 хиляди доброволци от 60 държави, между които и хора с увреждания. Над 6 хиляди души от екипа вече са в Сочи в очакване на Олимпиадата. Права за телевизионно излъчване пък получиха над 45 телевизионни компании от над 40 страни, което е абсолютен рекорд в историята на зимните Параолимпиади.

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови