26% от спортуващите у нас взимат допинг

Съдбата на щангистите се решава на 10 юни

Ивайло Анев 08 май 2015 в 13:02 4715 1

26,4% от спортуващите у нас приемат или са приемали хранителни добавки или други стимуланти.

Това показва изследване, поръчано от Министерството на младежта и спорта във връзка с разработването на Национална стратегия за борба с употребата на допинг, стартирана от министър Красен Кралев.

Сред анкетирани са 849 спортуващи на възраст 16 – 54 години.

Това става ясно по-малко от месец след като 11 щангисти от националните отбори за мъже и жени дадоха положителни проби след внезапен допинг тест.

Според анкетата 34% от лицата приемат мнението на инструктор какви добавки да пият, 35% решават самостоятелно, а 33% се съветват с приятели и познати.

Тя сочи още, че инструкторите имат водеща роля и при предписанието и начина на разработване на системата за прием на добавките – 29% се ръководят от тяхното мнение, а 35% от лицата разчитат на написаното върху опаковките. 40 % от спортуващите използват препаратите повече от една година.

„Лицензирането на всички треньори и инструктори по фитнес е задължително, тъй като голяма част от решението за приемане на хранителни добавки и стимуланти и начинът на снабдяване се извършва именно от тях или от самите фитнес центрове. Необходимо е те да си направят асоциация, която да членува в европейската, да осъществява самоконтрол върху тази дейност и да провеждат обучителни курсове“, коментира Кралев.

Сред изследваните 849 спортуващи 2,6% спортуват професионално, 17,5% активно, 77% - за разтоварване и удоволствие. Фитнесът (32,7%) е най-практикуваният тип спорт, следван от джогинг (24,6%), футбол (17,3%) и колоездене (17,3%).

Данните на изследването сочат, че на този етап контролът върху разпространението на добавки и симуланти в страната не е на необходимото ниво.

Предпочитаните места за покупки на хранителни добавки са специализираните магазини (62%), аптеките (38%) и специализирани онлайн български магазини (29%).

Междувременно днес стана ясно, че допинг случаят с българските щангисти се решава на 10 юни по време на световното първенство за юноши във Вроцлав. Това обяви президентът на българската федерация Неделчо Колев.

Първоначално българското предложение е било за "споразумение", но от Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) са предпочели преди това да насрочат "изслушване". То ще бъде пред специален панел по време на юношеския шампионат в Полша, съобщава официалният сайт на федерацията.

Федерацията ще пледира да няма наказания и глоба за 11-те национали, хванати със станозолол в хранителна добавка. Ако това е невъзможно – поне те да бъдат минимални, за да може отборът да започне отново подготовка за световното през есента и за олимпийските игри в Рио следващото лято.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!