Кралев: Лабораторията в Германия доказа, че щангистите са невинни

Ивайло Анев 20 април 2015 в 18:57 8017 3

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Спортният министър Красен Кралев

"Резултатите на пробите в Германия показват, че българските щангисти са невинни", заяви спортният министър Красен Кралев пред bTV относно скандалът с допинга в българския национален отбор по щанги.

Министърът обясни, че в лабораторията в Хамбург е доказано, че българската хранителна добавка е замърсена на ниво производство.

Във втора алтернативна лаборатория в Кьолн също ще бъдат направени допълнителни изследвания. За да се произнесе окончателно международната федерация по вдигане на тежести, трябва да се изчакат пробите в Кьолн. Едва тогава ще стане ясно и наказанието на родните спортисти.

Кралев заяви, че щангистите са невинни, но все още не се знае истинския виновник за скандала. Според него замърсяването на добавката може да е станало при смесването на съставките в Нови Хан, заради неспазване на производствената хигиена. Друг вариант е замърсяването да е станало още в Китай, от където идва основен компонент на добавката.

По-рано днес Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) премахна хранителната добавка "Трайбест" от списъка с разрешените субстанции, които могат да се ползват от спортистите.

Агенцията е разпоредила и унищожаване на всички блокирани количества от добавката.

Според спортния министър липсата на контрол за производство и търговия на хранителни добавки е големия проблем.

Той добави, че нещата във федерацията ни по щанги няма да се променят, докато не се произнесе Международната федерация по вдигане на тежести. Това ще стане след като бъдат оповестени резултатите от Кьолн.

Кралев добави, че ако има неволно вземане на допинг, наказанието е по-леко – може да е половин година. Иначе най-тежкото наказание е до живот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!