С радиоактивен чакъл асфалтираха Искърското дефиле (галерия)

Владимир Йончев 18 юни 2015 в 11:04 78862 27

Иван Димитров замерва радиационния фон на пътя София-Враца при гара Бов. Гайгеровият брояч е показал 4 пъти отклонение от нормата.

С радиоактивен чакъл е застлан новоремонтираният път София - Враца при Искърското дефиле.

Сигналът е подаден Иван Димитров до Българска легия "Антимафия". Той пък е получил сигнала от жители на Своге.

Димитров е направил замервания с гайгеров брояч над новположения асфалт. Стрелката е отчела превишение на нормата 4 пъти.

Пробите са направени при Церово, Бов и Лакатник.

Радиоактивният чакъл е от близката уранова мина, в долината на река Пробойница между селата Лакатник и Губислав. Мината е затворена преди десетилетия. 

Получихме сигнал от наш съмишленик - Иван Димитров от Лакатник, че пътя през Искърското дефиле се застила с радиоактивен чакъл, вместо с чакъл от законни кариери.

Той е направил замервания с гайгеров брояч, които показват превишение на нормата. Димитров е направил и замервания над чакъла на бившата мина и показанията съвпадат, разказа Григор Здравков от Легия "Антимафия"

Считаме, че това са корупционни практики при усвояването на евросредства за магистрали и пътища. Комисионните варират между 30 и 40 процента, като се узаконяват пред Европа чрез документи с невярно съдържание. Според нашата информация шапката на корупционната схема в страната е човек, извевстен с прозвището "братовчеда Ради". Той минава за приближен на ръководството на управляващата партия, каза Здравков.

Нямаме доверия на нашите институции, защото знаем, че това се прави с покровителството на нашите власти. Всички сигнали, които сме събрали, ще изпратим в Европа и ще искаме пълна проверка на строежите на пътища и магистрали. Ще предизвикаме и граждански мониторинг върху строежа на магистрали и усвояването на евросредства.

Това не е първия скандал с урановата мина при Лакатник.

През 2009 г. Би Ти Ви и екосдружение "За земята" алармират, че строителни фирми използват чакъла от мината, който е с радиоактивност 3 пъти над допустимата норма. Засечените камиони с радиоактивен чакъл са на фирмата "Екоседиментс". Новината е публикувана в "Дневник".

През 2014 г. "Биволъ" прави разследване, в което показва, че десетки хиляди тонове радиоактивни инертни материали са били добити и използвани незаконно в строителството. Пътища, сгради и инфраструктура са построени с баластра и чакъл от уранови рудници. Установените нарушения на РИОСВ са определени само като административни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!