Двойното ужилване с училище Васил Левски

Спас Спасов 23 февруари 2019 в 18:43 11780 3

Всички казват, че образованието е приоритет. В община Варна го разбират така – разменят скъпи имоти по брега срещу строителството на ново училище. След това изпълнителят си „оставя ръцете“ и само 6 години децата няма къде да учат, а данъкоплатците отново ще плащат.

В последните дни на 2017 г. 385 деца от подготвителни групи и ученици до 4 клас от началното училище „Васил Левски“ във варненския кв. „Аспарухово“ спешно са изведени от сградата му. Причината за тази внезапна евакуация са множество сигнали, подадени от директора на училището за това, че сградата е започнала да се саморазрушава заради нестабилна конструкция и напълно компрометирана хидроизолация.

За да продължат занятията си с минимални загуби, учениците са „разквартировани“ в три различни сгради. В спешен порядък общинската администрация отделя от бюджета си пари, за да купи допълнителни климатични и отоплителни инсталации за тези сгради, да ги оборудва с черни дъски, да дообзаведе кухните им и да осигури транспорт до импровизираните класни стаи.

След тези усилия учебната година приключва успешно в края на юни 2018 г. Но точно тогава става ясно, че и за следващата година децата няма да могат да се върнат в училището си, защото предстоящите ремонти са тежки, скъпи и няма да завършат до 15 септември. Така и тази учебна година за тях започна „на квартира“.

ЗАЩО?

От построяването на училище „Васил Левски“ до късната есен на 2017 г., когато заради видими и опасни конструктивни дефекти то беше затворено, бяха минали едва 6 години. Историята започва през 2011 г. За регистрираното в Пловдив еднолично дружество „Стоянстрой“ тя е изключително успешна – тогава то придобива по схемата на т.нар. публично-частно партньорство 12 скъпоструващи терена във Варна. Срещу това компанията поема задължението да извърши различни по обем строителни дейности в полза на общината.

На 10 март 2011 г. Общинският съвет в града провежда специално заседание, посветено на сделката с четири от въпросните 12 имота. Според предложението, внесено за разглеждане от тогавашния варненски кмет Кирил Йорданов, пазарната оценка на четирите терена с обща площ около 22 дка е 5 млн. лв. Срещу придобиването им „Стоянстрой“ поема ангажимента да построи началното училище „Васил Левски“ в кв. „Аспарухово“, а в добавка и многофункционална сграда с компютърни зали в двора на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“.

Един от имотите, предложен като компенсация срещу строителството на училище „Васил Левски“, се намира в курорта „Св. св. Константин и Елена“. При възходящ тренд в цените на недвижимата собственост само няколко години по-рано, пазарната му стойност е била 8 млн. лв. В същото време в сделката със „Стоянстрой“ теренът влиза с оценка, едва достигаща 3 млн. лв.

СКЪПО И НЕКАЧЕСТВЕНО

Дори и при тази оценка се оказва, че поземлените имоти са с около 344 хил. лв. по-скъпи от планираните разходи по строителството на бъдещото училище. Лично тогавашният кмет Кирил Йорданов предлага с въпросната сума, оформена като „непредвидени разходи“ в хода на все още предстоящите строителни работи, да бъде завишена стойността на бъдещото училище. Така цената му става 4.4 млн. лв. Към тях са прибавени още 566 хил. лв. за многофункционалната компютърна сграда във варненската Математическа гимназия, или общо за двата строежа сумата достига около 5 млн. лв.

Първата копка е направена на 11 май 2011 г. На събитието, организирано по този повод, собственикът на дружеството изпълнител Стоян Сариев официално заявява, че стойността на строителните работи по училището в кв. „Аспарухово“ и залата в двора на варненската Математическа гимназия е 5 млн. лв. В страницата на компанията в интернет обаче числата са различни. Там пише, че „строежът на основно училище „Васил Левски“ във варненския квартал „Аспарухово“ е на стойност 5.2 млн. лв., а на многофункционалната компютърна зала в двора на Математическа гимназия „Петър Берон“ – 800 хил. лв.“.

Това означава, че сумарната стойност на двата обекта е изчислена на 6 млн. лв., а 1 млн. лв. от тях е потънал в сметките, преизчисляванията и уравненията на местната власт.

Звучи невероятно, но скоростта, с която училището е завършено, също е достойна за вписване в регистъра на строителните рекорди. Според официалното съобщение на пресцентъра на варненската общинска администрация това се е случило на 9 декември 2011 г. – само шест месеца след откриването на строителната площадка.

ДОКУМЕНТИ С НЕВЯРНО СЪДЪРЖАНИЕ

Още през януари 2012 г., само месец след завършването є и пет месеца преди да бъде официално открита, сградата най-напред протича, а след това започва да потъва заради нестабилна конструкция.

„Течовете бяха от самото начало, поставените плочки в коридорите непрекъснато се надигат и отлепват, много некачествено са поставени – казва пред БиТиВи директорът на училището Стела Петрова. – Корнизите, които опасват сградата, започнаха да падат. Това не е плоча, а кухини, т. нар. куфари, които се пълнят с вода, започнаха да падат и това много ни изплаши. Започнахме да ограждаме с ленти сградата, за да нямат достъп децата до фасадата, за да не стане злополука.“

Конструктивното обследване на постройката установява, че т.нар. Акт 15 – документът, с който се констатира, че тя е напълно завършена, не отговаря на истината. „Извършени са значителни промени в конструкцията, които не са отразени в констативния акт, и това е възможна предпоставка представеният Акт 15 да бъде считан за документ с невярно съдържание“, съобщават от община Варна. В заключението от обследването е записано също, че „измененията в геометрията на сградата показват изключително сериозни проблеми“ – промяна в основния конструктивен и архитектурен проект, несъответствия на гредови конструкции, некачествено изпълнение на най-дългата носеща греда, намалена носеща способност за вертикални натоварвания и несъответстваща на конструктивния проект.

И ОЩЕ ЕДИН МИЛИОН

На 28 август 2018 г. Община Варна обявява търг за „основен ремонт, реконструкция и подземно застрояване на начално училище „Васил Левски“. Предвидените дейности издават много по-тежки проблеми, свързани със строителството на сградата, от констатираните при обследването й. При изпълнение на поръчката следва да се извърши основен ремонт, реконструкция и подземно застрояване, демонтажни дейности, ремонт на конструкцията, архитектурно-строителни дейности, възстановяване на вертикалната планировка около сградата, изграждане на водоснабдителна и канализационна система, електрическа част, мълниезащита и заземление и т.н. Така възстановяването на сградата в приличен вид, който да позволи завръщането на ученици в нея, ще струва на местния бюджет още 1.046 млн. лв. без ДДС.

С тези свои умения Община Варна ощети два пъти своите данъкоплатци – веднъж като размени скъпи имоти срещу некачествено строителство, и втори път, като спешно отдели пари за ремонта на училището. Иначе образованието е приоритет.

Б. ред.Този текст е от "Черна книга на правителственото разхищение в България 2018", която се издава от Фондация за свободата "Фридрих Науман". Всички публикации в книгата са напълно свободни за препубликуване като идеята е да достигнат до възможно най-широк кръг читатели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6239

3

Izoblechitel

24.02 2019 в 08:58

ами това е герп!

21061

2

рамбо

23.02 2019 в 20:55

Вероятно именно заради уменията си да прави подобни "врътки" Кирчо беше припознат от ГЕРБ и през същата 2011г., когато е станала тая далавера, той стана кмет от ГЕРБ. Това, че преди това е изкарал 3 мандата като кмет на БСП и уж независим явно нямаше значение за Боко.

12633

1

trent

23.02 2019 в 18:51

И това кого учудва, мисля че вече на ''варненци'' не им пука стига да са захапали някакъв кокал и - "винаги ще има КОЙ" е много актуален рефрен. Само гледайте следващите пет години за какво ще става дума-рекорден бюджет на община Варна, близо половин милиард за 2019, какво лапане ще падне, чак циганите ще намажат.