Ранобудните студенти от ВТУ спират окупацията и излизат на улицата

Лилия Христова 28 ноември 2013 в 16:01 3025 3

Великотърновският университет. Снимка: Радио
Великотърновският университет. Снимка: Радио "Велико Търново"

 

Ранобудните студенти от Великотърновския университет прекратяват продължилата месец окупация на 321-ва аудитория.

В изявление до медиите те посочват, че са изпълнили част от исканията си, сред които е пробуждането на гражданското самосъзнание у хората.

Ранобудните студенти - ВТУ са на мнение, че "оставка на настоящото правителство и нови избори не са самоцел, а начин управляващите да поемат отговорност за неадекватната политика, която водят".

Публикуваме пълния текст на изявлението на Ранобудните студенти от ВТУ:

Преди един месец, точно на 28.10, бе поставено началото на окупацията на 321-а аудитория във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Целта на подобна крайна форма на протест бе да привлече общественото внимание към наболелите проблеми в страната.

Ние, Ранобудните студенти от ВТУ, бяхме вторите в България, които предприеха ефективни действия в подкрепа на студентските окупации. Въпреки големия натиск, заплахи и провокации, ние не позволихме да ни сломят. В продължение на месец 321-а аудитория беше окупирана. Научихме се да си помагаме в трудни моменти и се изградихме като колектив. Създадохме свободно пространство, в което всеки имаше възможност да изрази мнение и да се самоусъвършенства по разнообразни начини – събрахме книги за собствена библиотека; проведохме лекции с наши преподаватели, изявени в своята област; правихме прожекции на български и чуждестранни филми.

Разбира се, окупацията не може да продължи до безкрай, а и не е нужно. Доказахме, че в Старата столица има будни студенти, готови да се борят за бъдещето на България. Като такива ние направихме това, което можехме да сторим – прибегнахме до мерки, които привлякоха вниманието на цялото общество в името на общото благо. Сега съпротивата ни приема нова форма. Подготовката за този процес започна още на 20.11, когато организирахме протест пред сградата на Общината. Обществото се събуди. Затова излизаме от 321 аудитория, но пренасяме действията си на улицата в търсене на повече съмишленици.

Изрично подчертаваме, както в декларацията си, че оставка на настоящото правителство и нови избори за нас не са самоцел, но е начин управляващите да поемат отговорност за неадекватната политика, която водят. Проблемите в страната ни няма да се решат с нея, тъй като са много по-дълбоки. Държавата ни се превърна в олигархична структура, която обслужва единствено личностни интереси, а кризата на партийно-политическата система достигна своя апогей.

Ние, Ранобудните студенти от ВТУ, не се борим за политически дивиденти и финансови облаги. Това, което искаме, е да живеем в нормална държава, в която да учим, да работим и да създаваме семейства. Искаме да останем в Родината си!

Продължаваме да твърдим, че образованието е наш приоритет и ще се борим за подобряване на качеството му.

Днес, месец по-късно, ние излизаме с гордо вдигната глава. Отправяме специални благодарности към всички наши колеги, преподаватели и граждани, които ни подкрепяха, вярваха в нас и продължават да го правят. Ние няма да ви предадем! Младите са бъдещето на България. Това не е краят на борбата ни, а напротив – тя едва сега започва!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!