Депутат от БСП: Протестът е малоброен и не олицетворява морала

Александра Маркарян 13 ноември 2013 в 09:06 6606 46

Валери Жаблянов
Валери Жаблянов

 

Депутат от БСП иронизира мащабния вчерашен протест. Той заяви, че е бил малоброен, за което той не можел да помогне и че "много малка група от 300 човека не може да олицетворява новия морал".

Депутатът бе Валери Жаблянов - избран от Сливен преподавател, който не спираше да поучава водещите на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев и Ани Цолова и постоянно прекъсваше и подканваше "да се засрами" другия гост - Румяна Бъчварова, социолог и началник на кабинета на бившия премиер Бойко Борисов (ГЕРБ).

Жабрянов определи резултата от вчерашния протест като "плачевен".

В студиото на Нова тв той заяви:  "Българският парламент ще остане да работи, защото България има нужда от държавност. Това, което не става ясно от репортажите е, че зад полицията стои българската държава, българският парламент". Депутатът опита да парира следващия въпрос на водещия Виктор Николаев с думите "Не ме прекъсвайте", а след репликата на журналиста, че явно депутатите на управляващите са доста изнервени почти подскочи на стола, но каза "Не сме изнервени".

"Ако искате да живеете в законова държава, това, което става в София трябва да се прекрати", заяви Жабрянов.

На аргумента, че 60% от хората подкрепят протестите той отговори, че бил "дълбоко убеден", че "60% не подкрепят нападение върху парламента. "Нападението над парламента ако е олицетворение на новия морал, за който тези симпатични иначе младежи говорят, значи нищо ново няма. Много малка група от 300 души, която се опитва да разгроми българския парламент, няма как да олицетворява морала.", заяви още депутатът.

След репликата на водещия, че депутатите се държат като мишки, депутатът засегнато отговори: "Не може да използвате такива изрази по отношение на депутатите. Не можете да ги преценявате, защото статутът е различен".

"Проблемите на България се дължат на този тип социално-политическо поведение. Същото беше и през 1996-1997 г. – пак беше разгромен парламентът", заяви още Жаблянов.

Той обвини още студентите, които окупираха Ректората на Софийския университет, че са "агресивно настроени".

Наложи се двамата водещи да положат сериозни усилия, за да могат да дадат думата и на втория си гост - Румяна Бъчварова.

"Не трябва да омаловажаваме това, което се случи. Това е много дълбока криза. Тя беше провокирана от поведението на управляващите през последните 4-5 месеца и ако днес сме свидетели на агресия, тази агресията бе индуцирана от подхода, който предприеха управляващите – да неглижират протестите, да не слушат това, което им се казва и да отказват да направят каквото и да било в посоката на търсене на едно благоприятно решение", заяви тя.

Бъчварова призна, че напрежението, което избива сега, е плод и на 4-годишното управление на ГЕРБ.

"Това е факт, трупа се обществено напрежение и в случая говорим за тотално изчистено политическо искане. Протестите започнаха като социални през февруари и приключват в политическо искане - такова, каквото имаше през 1990 година, каквото имаше 1996-1997. Ние виждаме едни и същи кадри - това е факт. Опитът за погром над парламента е крайната фаза...", каза Бъчварова.

В този момент тя бе прекъсната от Жаблянов, който заяви, че тя трябвало да се засрами от думите, които говори.

"Това ли е новият морал, извинете? Погромът над парламента бил новият морал. Това е толкова несъстоятелно, извинявайте, че трябва са се засрамите от това, което говорите", каза депутатът социалистът. 

Бъчварова се опита да продължи с думите за многото полиция на вчерашния протест.

Жаблянов отново взе думата, без някой да му я дава. "Съжалявам, че протестът е малоброен, но не мога да помогна в случая".

"Тези, които бяха агресивни и започнаха да бият, бяха полицаите. В 10,30 ч студентите не правеха абсолютно нищо. А можеше да се видят на снимките паднали, ударени", продължи Бъчварова.

Тя бе категорична, че няма подклаждане на протеста, че "няма никаква организация от страна на ГЕРБ и дори има недоволство сред членовете на ГЕРБ, че няма такава организация".

В този момент Жаблянов отново реши, че е негов ред и се оплака, че на излизане от парламента колата, в която го возели, била уцелена от три бутилки с минерална вода. "Това ли е мирният протест през деня само искам да попитам?". 

Жаблянов прекъсна опитващата се да каже нещо Бъчварова,защото тя не е била там.

"Бях. Точно тогава, когато вие излизахте с черните джипове, бях срещу храм-паметник "Александър Невски". От време на време някой хвърляше бутилка, но основната реакция беше освиркване. Имаше троен кордон срещу двоен.

Гласът на гражданите е на улицата.

Ако навън има 300 души, вие сте 240. Тези граждани изразяват собственото си гражданско мнение. А вие имате права, които са ви делегирани през гласуване. Това не са ваши собствени права. Вие като си тръгнете от парламента, няма да ги имате и ще бъдете същите тия граждани. Не ги подценявайте. Аз не мога да разбера тази наглост. 3-4 месеца не чуваш това, което ти се говори. В същото време се опитваш да неглижираш, да обидиш, на омаловажиш това, което се казва и това, което става на улицата. Студентите излязоха на улицата с абсолютното съзнание, че ще понесат щети и вие си позволихте... Вие от прозорците на парламента даже не смеете да погледнете, камо ли да излезете", възмути се Румяна Бъчварова.

Единственото, което успя да отговори Жаблянов, бе, че блокадата на парламента от хората била "опит за насилие".

"Властта не ви принадлежи", бе една от последните реплики на Бъчварова в студиото на Нова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!