Ден 53: Водолази изненадаха плажуващите депутати (видео)

OFFNews 05 август 2013 в 19:15 35980 42

Снимка: Булфото
Снимка: Булфото

В 53-ия ден на протести срещу кабинета на Пламен Орешарски, част от демонстрантите спазиха обещанието си и се събраха пред вратите на правителствената резиденция „Евксиноград“.

Така протестът последва управляващите, голяма част от които са във ваканция до 4 септември. Резиденцията се намира между Варна и курортния комплекс Златни пясъци.

Противниците на правителството се събраха до отбивката от главния път, която води към входа на резиденцията на властта. В същото време и пред Министерски съвет в столицата се проведе пореден митинг срещу правителството.

Около 19,30 часа двама леководолази опитаха с плуване да стигнат до плажа на резиденцията, за да опънат плакат, а който пише "Оставка". Те бяха пресрещнати от надуваме лодка на Гранична полиция. Водолазите Ивайло Василев - лидер на сдружението "Обединени варненци за Варна", придружен от съпругата си Радостина Радева, се върнаха с плуване до една от съседните буни, върху която поставиха плаката си. По същото време на сушата, за около час бе блокиран пътят Варна - Златни пясъци.  Очаква се утре отново да има демонстрация пред входа на резиденцията.

Протестът в София събра около 300 души, които мълчаливо изминаха разстоянието от Министерски съвет до Народното събрание. На площада пред него  те паднаха на колене и с минута мълчание почетоха паметта на миньорите, които загинаха в рудник "Ораново. Протестът мина без напрежение и инциденти и завърши малко след 21,00 часа. 

Вижте видео от шествието в София.

Хронология на събитията (обновяваме постоянно):

20.50 ч. - София - по-голямата част от хората на площада се разотиват. Протестът е към края си. 

20.40 ч. - София - с едноминутно мълчание и падане на колене пред парламента,  протестиращите почетоха паметта на миньорите, които загинаха в рудник "Ораново".

20.30 ч. - Варна - блокадата на пътя за Златни пясъци бе вдигната с аплодисменти. протестиращите заявиха, че утре в 19,00 часа отново ще се съберат пред вратите на резиденция "Евксиноград". Протестът мина без инциденти, а полицията отклоняваше част от трафика по обходни маршрути. Въпреки това, за времето на блокадата се образуваха опашки от автомобили, които бяха дълги по няколко километра. Протестиращите направиха път на линейка, която без проблеми замина за Златни пясъци.  

 

Колона от автомобили, блокирани на пътя Варна - Златни пясъци.
Снимка: varnautre.bg

20.20 ч.- София - около 300 души тръгват на мълчаливо шествие към парламента. То се води от три жени с тъпани, които бият с траурен ритъм.

19.45 - Варна - Протестиращите запяха "Орешарски върви си, рублите вземи си". Линейка, движеща се от града в посока към комплексите мина през протеста. Още отдалече скандиращите "Мафия" и "Оставка" чуха сирените на специализирания автомобил, за секунди се разделиха в двете страни на платното и го пропуснаха да мине. Междувременно в другото платно няколко души периодично затварят движението, след което отново пропускат автомобилите. Протестиращите се готвят за шествия към Варна. По-голямата опашка от автомобили е от Златни пясъци към града.

Протестът затвори пътя Варна - Златни пясъци.

19.45 ч. - София - на площад "Независимост" има около 200 протестиращи. Няма я групата с тъпаните и е доста тихо. Хората си говорят, разделени на групички.

19.40 ч. - Варна - Мъж и жена във водолазни костюми са опитали да проникнат на плажа на резиденцията. По информация на "Дарик Варна" двамата леководолази са опитали да достигнат плажа на "Евксиноград", за да поставят надпис "Оставка". По пътя си обаче те били пресрещнати и спрени от надуваема лодка, спусната от закотвения наблизо катер на Гранична полиция. Единият от водолазите е Ивайло Василев - лидер на сдружението "Обединени варненци за Варна", придружен от съпругата си Радостина Радева във водолазен костюм и оборудване за гмуркане. Двамата все пак успели да се гмурнат и да закачат въжето с надписа за бетонната стена, разделяща правителствения плаж от този за гражданите. На вълнолома на "Евксиноград" е закотвен катер на Гранична полиция. На плажната ивица необезпокоявани почиват цели семейства.

 Катер на Гранична полиция се грижи за спокойствието на 200 летовници, които са избрали резиденция "Евксиноград" за ваканцията си.

19.30 ч. - Варна - Протестиращите затвориха международния път Е-87, който води към курортите на север от Варна.  Трафикът по пътя е спрян. Протестиращите пред резиденция „Евксиновград” във Варна запалиха свещ и коленичиха в памет на загиналите миньори в рудник „Ораново”.  Хората продължават да се събират и да скандират „Мафия” и „Оставка”.  Пред вратите на резиденцията пази полиция, а зад тях гардове от НСО. На входа на резиденцията протестиращите опънаха въже, на което със щипки закачат своите искания. Появиха се и плакати с надпис: „Разпната България ще възкръсне”, „От предишните се срамувахме, от вас просто ни е гнус”, "Оставка сега кабинет „Орешарски”, има и други кадърни”, „На Бузлуджа развяват големи руски знамена, г-н Орешарски, Варна пита – България вече Русия ли е?”

 19.05 ч. - Варна – повече от 50 протестиращи скандират „Оставка“ пред входа на резиденция „Евксиноград“

 19.00 ч. – София – около 100 души са се сбрали на пл. „Независимост“

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!