Ден 49: Оставката на Данаил Кирилов не променя нищо. Протестът продължава!

Гражданите пишат мотиви защо правителството и главния прокурор трябва да си ходят

OFFNews 26 август 2020 в 19:58 4060 1

За 49-ти ден пред сградите на властта се събраха стотици протестиращи, които искат оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. 

Протестиращите са категорични, че оставката на правосъдния министър няма нищо да промени. Протестът ще продължи.

"Той е една незаменима фигура. Искрено се надявам да не му подпишат оставката, защото ние така или иначе тук вече 49 дена искаме оставката на цялото правителство и на главния прокурор", заяви един от протестиращите пред БНР.

"Една малка оставка за нас, един голям скок в развитието на Барни Ръбъл", написа по-рано днес в социалните мрежи Арман Бабикян от Отровното трио.

21:10 часа - "Всеки ден се откъсва по едно малко парченце корупция. Днес си тръгна едно от тях", каза адвокат Николай Хаджигенов от Отровното трио по повод оставката на правосъдния министър. Той призова хората, където и да се намират на 2 септември, когато депутатите се връщат на работа, да изразят недоволството си. "2 септември. Бъдете готови. Не трябва да ви е страх!", допълни Хаджигенов. 

21:02 часа - "Търпението ни е на приключване. Тук сме 49 дни. Добре е управляващите да си тръгнат, но ние ще ги преследваме. Тук сме, за да им поискаме отговорност", заяви проф. Владислав Минеков от Отровното трио. Той допълни: "Тези бандити ни докараха до пълна мизерия". Минеков каза, че днес е тъжен ден, защото си е тръгнал правосъдният министър Данаил Кирилов. "Сега му търсят заместник. Нека го презрем, защото той ще е човек удобен. В ГЕРБ е пълно с хора с капацитета на Барни Ръбъл, преминал през три партии", допълни професорът. 

20:57 часа - Протестираща призова гражданите да си вземат държавата обратно. "Ние сме тези, които творим благата в тази държава. Те (управляващите) са нищо без нас - няма да имат пари нито за шкафчета, нито за сараи. Време е тези мутри да се заврат обратно в дупките си", каза тя.

20:48 часа - Минчо Спасов отбеляза, че проблемът на Иван Гешев е, че собствените му подчинени го ненавиждат. "Има качествени хора сред прокурорите и следователите, които негодуват срещу него. Ние помагаме на всички тях, за да свалим главния прокурор", каза бившият депутат на НДСВ и сегашен адвокат Спасов. Той се спря на различни примери за намеса на прокуратурата в правото. "Вместо да се занимаят с тези проблеми, прокурорите на своя конгрес оня ден се занимаваха с един самотен велосипедист", допълни Минчо Спасов. 

20:35 часа - "Управляващите трябва да чуят вашия глас. Затова сме тук. Сложихме шкафче тук, върху което обикновено стоят книги, но не можем да очакваме това от г-н Борисов. Преди да започнете да пишете оставката, Борисов, вие сте премиер, ваша работа е да нахраните хората. Затова плащаме данъци", каза Арман Бабикян от Отровното трио. "Качествена храна по вас, г-да, не сме хвърляли, вие хвърляте нашите пари!", продължи Бабикян.

Протестиращите донесоха специално шкафче, в което слагаха снимки на Бойко Борисов и листове с причини за исканата оставка. Те обясниха, че в него няма кюлчета. "По-късно това шкафче ще се превърне в изборна урна", обясни Бабикян.

"Времето му изтича", каза от сцената Бабикян. Върху шкафчето имаше бели листа и химикалки, на които хората да напишат мотивите си за оставка на кабинета.

"Пишете мотивите си. Това ще го правим тази вечер, но и в следващите дни, по-късно ще го оставим до палатките. Шкафчето с мотивите на гражданите е важното нещо, което управляващите трябва да чуят, защото това е вашият глас, свободният глас на българите", подчерта Бабикян.

Хората скандират "Оставка".

"Какво означава да разпределяш пари като ГЕРБ? Да вземаш пари под формата на държавна субсидия за партията си и да правиш дарения с тези пари, нашите пари. Дарения, направени с нашите пари! Това е малката разлика между нас и тях", отбеляза Арман Бабикян.

За трета поредна вечер пред НДК се събират граждани, които осъждат действията на блокиралите възлови места в София и настояват за импийчмънт на президента Румен Радев, когото наричат "разединител на нацията". Сред демонстрантите се чуват разнопосочни коментари за подадената оставка от правосъдния министър Данаил Кирилов. Има и гласове в негова подкрепа.

"Не трябваше да я подава. По този начин те непрекъснато ... Кой не освободиха? Горанов? Предишния министър на вътрешните работи? Сега правосъдния! Това са оставки под натиск и нищо друго", коментира протестиращ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови