Quantcast

Банско и Разлог отново затварят Е-79 с искане за нови лифтове

Милен Енчев Последна промяна на 07 ноември 2013 в 19:20 3045 7

Сцена от протеста в София в началото на годината в подкрепа на разширяването на ски зона Банско.  Снимки: Сергей Антонов
Сцена от протеста в София в началото на годината в подкрепа на разширяването на ски зона Банско. Снимки: Сергей Антонов

 

Инициативни комитети от Банско, Разлог и Добринище отново излизат на протест с искане държавата да разреши нови лифтове и писти в Пирин. В понеделник те предупредително ще затворят шосе Е – 79 в района на град Симитли за час (от 16 до 17 часа) с искане институциите да им окажат съдействие за строителството, съобщиха инициативните комитети, подкрепени от трите общински администрации.

„Правителството гледа на проблемите в Разлог, Банско и Добринище с широко затворени очи. Точно преди 2 месеца, на 06.09.2013 г., Даниела Бобева посети общините Разлог, Банско и Добринище. На срещите и в трите населени места тя декларира намерението си да съдействате за решаване на наболелите проблеми на региона, свързани с развитие на туристическата инфраструктура, проблемите на хотелиерите, липсата на нормативна база, регламентираща развитието на селския туризъм и къщите за гости. 

От тогава до сега няма предприети никакви реални стъпки за изпълнение на поетите от вицепремиера Даниела Бобева ангажименти. Същевременно през миналата седмица Министерски съвет взе решение, с Постановление за създаване на Междуведомствена работна група за разглеждане на само едно инвестиционно намерение, свързано с развитието на ските в друга българска планина. Недоумяваме защо се дава приоритет на един район от страната за сметка на друг“, се казва в изявление на комитетите.

Оттам припомниха, че от 2008 г. в района на трите общини има „заявени реални проекти“ със започнати процедури на различен етап и това са ски зона Банско за изграждане на втора кабина, ски зона Кулиното и Добринище.

Въпросните проекти образуват „Pirin Circle” (планът за обща ски-дестинация, добил медийна популярност като „Мега Пирин“) с общо с 300 км ски писти и инвестиции само в спортна инфраструктура - без изграждане на хотели, апартаменти в планината, от 300 милиона евро.

В началото на тази година, след серия подобни протести в Банско и София, където бяха докарани автобуси с хора от общината, и след публичната подкрепа на бившите управляващи от ГЕРБ, бившият екоминистър Нона Караджова даде ход на процедурата за допускане на нови писти и лифтове в национален парк „Пирин“. За целта е необходима промяна в плана за управление на националния парк (10-годишен план, който е своеобразен закон за развитието му), по-специално в режимите за туристическо строителство.

След като експертен съвет на екоминистерството (Национален съвет по биологичното разнообразие) даде положително становище за исканата от Банско промяна, бившият министър сложи подписа си под него, с което формално даде ход на промяната. За да стане факт тя обаче сегашният екоминистър Искра Михайлова трябва да внесе въпросната промяна за гласуване в Министерския съвет и тя да бъде одобрена от кабинета.

Въпреки изявленията на Бобева в подкрепа на новите лифтове и писти в Пирин, Михайлова вече даде да се разбере, че предпочита да изчака изработването на изцяло новия план за управление на парк „Пирин“, тъй като действието на сегашния изтича в края на тази година.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.11 2013 в 16:56

В Банско трябва да се направи нов лифт и това е пределно ясно и безспорно! Време е да се задейства държавата за най-добрия ни курорт, а не да обслужва току-що пръкнали се чужди инвеститори, които ще работят ЗА чужда икономика и няма да съхранят нищо от природата ни

08.11 2013 в 11:11

На мен пък ми омръзна да чакам по опашки за лифтовете 100 часа. Трябва да има втори, това е повече от ясно.

08.11 2013 в 10:33

Все големи умове са се събрали тук. Нещастници, по-добре помислете малко с главата си. Това ще са приходи не само за Банско, но и за целия регион, за цялата икономика. А ски зоната е само 3%!!! Няма бетониране, няма нищо.
През 2012 в Австрия са построени няколко нови лифта. Това е докарало на австрийската икономика десетки милиони евро допълнително. А защо в българската не може? Искате да продължите да живеете в мизерия ли?

08.11 2013 в 01:59

На освирепелите от лакомия банскалии ще припомня две български поговорки: "Гъз глава затрива!" и "Лаком гъз - кръв сере!" . Моля за извинение, но така го е казал народът.

07.11 2013 в 23:42

Селяните от Банско и Разлог да се обърнат към Цеко и Първа инвестиционна за работни места. И с втори и трети лифт все същата ще е. Да не си бяха разпродали земята алчни селтаци. Пирин скоро ще я превърнат в бунище и сечище. Всеки мисли за джоба си ама все на дребно. Прехвалени македонски българи!

07.11 2013 в 22:21

АБЕ, НЕМА ЛИ ПРОТЕСТИ?

07.11 2013 в 20:56

Алчни хора, ще съсипят планината без да знаят, че после планината ще съсипе тях.