Kонцесионният договор за ски зона Банско ще бъде променен

OFFNews 05 август 2013 в 16:14 2913 5

Министърът на околната среда Искра Михайлова. Снимка: БГНЕС
Министърът на околната среда Искра Михайлова. Снимка: БГНЕС

Концесионният договор за ски зона Банско в националния парк „Пирин“ вероятно ще бъде коригиран, съобщи екоминистърът Искра Михайлова, цитирана от „Труд“. Тази препоръка са дали работните групи в екоминистерството, анализиращи проблемите в договора между държавата и концесионера на ски зоната фирма “Юлен”. Експертните групи бяха сформирани след критичен доклад на Сметната палата, който установи, че десет години след 2001 г., когато е бил подписан контрактът, концесионерът въобще не е бил контролиран.

“Трябва да се изясни концесионната площ, защото там очевидно има допуснати грешки. Другият проблем е методиката за определяне на концесионната такса”, коментира Михайлова и заяви, че конкретна информация за препоръките ще има след 12 август.

За промяна на договора, каквато обаче не е допустима по настоящия закон за концесиите, се заговори през 2011 г., когато предишният екоминистър Нона Караджова, след измерване на ски зоната, обяви, че тя е надхвърлила с 650 декара допустимата площ по концесионния договор. Започнаха спорове и преговори между министерството и концесионера по темата, и в след като никой не бе наказан за нарушението – нито „Юлен“, нито екоминистрите, съгласували писти и лифтове над допустимото, в крайна сметка министерството възприе позицията на концесионера, че има неясноти параметрите на концесионния договор, и той следва да се ревизира.

От думите на Михайлова стана ясно, че тя няма намерение да завърши започналата през февруари процедура за промяна на плана за управление на парк „Пирин“. Целта на процедурата бе да се позволи строителство на още ски съоръжения в планината. “Има ли смисъл да правим изменение на плана, когато готвим нов? Убедена съм, че новият е по-доброто решение”, коментира министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови