10 000 души на контрапротест в защита на украинския президент

Вероника Шербанова 29 ноември 2013 в 18:06 3208 10

Контрапротест в Украйна
Контрапротест в Украйна

 

Над 10 000 души излязоха на контрапротест в центъра на украинската столица Киев, за да изразят подкрепата си за президента Виктор Янукович и за решението за замразяването на преговорите за влизане на Украйна в ЕС.

Демонстрацията беше организирана от управляващата Партия на регионите и премина под надслов „Да построим Европа в Украйна“.

Контрапротестът беше организиран след шести ден на протести против украинското правителство.

Виктор Янукович присъства на срещата на ЕС за Източното партньорство. Той отказа да подпише споразумението за присъединяване към ЕС, защото не иска да разваля отношенията на Украйна с Русия. В същото време Янукович поиска от страните членки по-голяма финансова помощ.

По думите му по-голямата помощ ще позволи на страната да се подготви по-добре за присъединяването към ЕС и за споразумението за свободната търговия. От Брюксел обаче са категорични, че договорените условия няма да се променят.

Според официалното изявление на украинските власти една от основните причини за замразяването на преговорите за присъединяване към ЕС е притеснението, че заради високите критерии на Европа много от украинците ще останат без разходи.

Ние сме обърнати към избирателя. Освен площадите има и човешки фактор – хора, на които трябва да се обясни защо едно предприятие е затворено и къде ще работят, коментира депутатът от Пртията на регионите Владимир Макеенко.

От опозицията обаче са категорични, че причината за отказа е страхът на Янукович, предизвикан от настояването на Европа за освобождаването от затвора на неговия най-голям опонент Юлия Тимошенско.

Двете неща не трябва да се смесват, това е и мнението на госпожа Тимошенко, посочи Макеенко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!