Зоват за гражданско неподчинение от утре в транспорта на София

OFFNews 21 април 2016 в 12:30 3690 2

Снимка Фейсбук

Стикери с лика на столичния кмет Йорданка Фандъкова върху колаж с банкнота от 1,60 лв. ще лепят в градския транспорт организатори на серия протестни изяви срещу увеличената цена на билета в София. 

Организатори на недоволството във фейсбук са "Движение за обществен натиск", които обявяват гражданско неподчинение #‎НеФинансирамКрадци‬. Протестът, за който ДОН е изпратил уведомително писмо в Столична община днес, започва от утре. 

В текста се казва: Нашето неподчинение ще се изразява в пътуване с автобуси, тролеи, трамваи и влакове на Центъра за градска мобилност, и провеждане на информационна кампания за пътниците в тях. Тези действия ще се извършват от лица без наличен превозен документ, и те ще отказват да заплащат съответната глоба като акт на ПОЛИТИЧЕСКО несъгласие с ПОЛИТИЧЕСКОТО Ви действие. 

Участниците в кампанията ще бъдат разпознаваеми по притежаването на информационни материали на кампанията, съдържащи хаштага „#НеФинансирамКрадци”, както и други материали, носещи прилика с български банкноти с номинал от 1,60 лв. Всеки, който представи подобен информационен материал на Ваш служител, следва да получи неговото съдействие за осъществяването на правото на граждански и ПОЛИТИЧЕСКИ протест, и да не заплаща дължимата глоба. 

Ефектът от кампанията ни ще бъде рязък спад в приходите на Центъра за Градска Мобилност, пише в писмото до СО, подписано от съпредседателите Манол Глишев, Кирил Чуканов и Димитрин Вичев. 

Вчера от ДБГ обявиха, че партийният съд ще накаже общинският съветник Прошко Прошков заради подкрепата му за повишаването на цената на билета, въпреки решението на партията на Меглена Кунева да се гласува "против". 

Решението на СОС: 

Билетът за еднократно пътуване с градски транспорт в София става 1,60 лв. от 1 юни. Талоните с 10 билета ще струват 12 лева, единичната цена на билетчето в този вариант е 1,20. Картите за градски транспорт запазват цените си, годишната пада със 135 лева, пускат се и три нови вида. Остават без промяна и преференциалните карти, с които се возят над 60 на сто от столичани. 

От 31 юли стартира изграждането на новата тикет система, която предвижда билети за разстояние или време, и трябва да влезе в сила до края на 2017 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12884

2

Nimart

21.04 2016 в 22:39

Комунягите отново плачат на чужд гроб! Пенсионерската карта за градски транспорт е с намаление! За ученици и инвалиди - също!

11300

1

Танг

21.04 2016 в 13:36

За съжаление, подобна кампания е напълно безсмислена. Как тя ще убеди пенсионера, ученика, студента и отиващият на работа да не ползват градски транспорт? На тези хора цената на билета също не им харесва, но нямат и алтернатива.
Според мен, за да е ефективен, протеста трябва да е масов, да е пред общината и да е с домати и яйца. А при докарани полицаи с автобуси от провинцията - също и с камъни, павета и коктейли Молотов.
 
X

Да помогнем на украинските деца!