Да живееш зле за 60 стотинки

Юлиана Ончева 13 април 2016 в 19:38 7208 15

В четвъртък СОС ще решава дали билетчето за градския транспорт да поскъпне от 1 лев на 1,60 лв.

По този повод в редакцията на OFFNews възникна спор дали това е добре или не. Този текст изразява позиция в подкрепа на промяната. Противоположната позиция можете да видите тук.

Поскъпването на билета за градския транспорт в София с 60 стотинки засяга около 10 на сто от хората, които изобщо се качват в автобус, тролей или трамвай. Ако сред тях има такива, които пътуват поне два пъти на ден, те могат да си купят карта и возенето да им излиза, както и досега, под 50 стотинки. С новата комбинирана карта за метро и довеждаща линия за 43 лева на месец, едно возене - при средно 22 работни дни, ще излиза пак около 50 стотинки.

64 на сто от пътуващите са с преференциални карти, сред тях учениците, студентите, поне две трети от които работят, и пенсионерите.

Съществува и възможността да се купуват 10 талона, при които с увеличението на цената пътуването ще струва 1,20 лв. 

Срещу това общината предлага да се осъществи инвестиционният план на Центъра за градска мобилност, който предвижда да се довършат двата паркинга пред стадион "Васил Левски" и на Централна гара, както и да се построят два нови. Да стартира процедурата по въвеждането на тикет системата, така че да плащаме според броя на спирките или времето, през което ползваме градски транспорт. Да има камери във всички превозни средства и устройства за закупуване на електронен билет във всеки автобус, тролей или трамвай. И т.н. 

Тоест - промяна в транспорта на София, от който в момента май доволен няма. Всички я искат, но на принципа "пари нема, действайте".

Между другото политическите сили, представени в общината, в голямата си част са и парламентарни. Нито една от тях обаче не предлага депутатите и служителите в МВР да си плащат билетчето, като внесат предложения за промени в народното събрание. 

Е, сиренето е с пари. Промените в средата, в която живеем, също. А ние протестираме, за да живеем така, както не ни харесва. Моментът да си платим за хубавото все не е подходящ, за Терминал 2 обаче, откъдето се открива по-добрия свят, винаги е навременен.

Приоритет на манталитет. 

Преди дни една студентка в Германия написа във фейсбук - в Берлин си плащам за транспорта, но като се върна в София ще се возя гратис.

Въпросът е защо - и към властта, но и към самите нас.                                             

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!