Зорница Русинова: Приоритет ще бъдат работещите майки

Последна промяна на 29 май 2016 в 10:22 5060 1

Снимка БГНЕС архив

Социалният министър прави социална политика и тя не трябва да се бърка със социалистическа политика. Доходите на работещите в България зависят от това какво работят, как работят и каква е икономическата обстановка в страната. 

Това каза социалният министър Зорница Русинова по бТВ. Тя посочи, че усилията й ще са насочени към подпомагане на работещите за реализацията им, както и на фирмите за постигане на по-добра среда за правене на бизнес. Русинова посочи, че трябва да се подобри връзката между образованието и бизнеса, като по региони ще се изясни какво търсят фирмите.

Като друг акцент в работата си министърът посочи подпомагането на семействата с деца с увреждания. „Насочването на социалните услуги трябва да е към хората, които имат най-голяма нужда от това. В България има достатъчно широка мрежа от социални услуги, трябва да се разгледа качеството на тези услуги”, обясни Русинова. 

Тя посочи, че се готви нов Закон за социалните услуги, който регламентира ясно нуждите на човека и поставя по-добър финансов стандарт за най-тежките случаи. Приоритет ще бъдат и работещите майки. Стимулите в случая ще бъдат както за работодателите (при въвеждане на гъвкави форми на заетост и възможност за дистанционна работа), както и за родителите.

По отношение на промените в пенсионното законодателство, Зорница Русинова заяви, че подкрепя реформата с прехвърлянето на партидите в НОИ, като „ще има План Б”, ако текстовете паднат в Конституционния съд. Със социалните партньори ще продължат обсъжданията на промените в КСО. Като „изключително дипломатична, консенсусна” тя определи работата на своя предшественик Ивайло Калфин, на когото тя беше заместник. Русинова посочи, че някои от започнатите реформи ще бъдат продължени – като тази на ТЕЛК и деинституционализацията.

Във всяко правителство има конфликт между социалния и финансовия министър. По времето на Калфин това стигаше до сериозно напрежение, което се пренасяше и върху управляващото мнозинство. „Ние работим с министър Горанов в екип – най-добрите и умни решения се вземат заедно”, заяви Русинова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1169

1

BB-8

29.05 2016 в 13:36

Продължаваме да произвеждаме майки-героини и деца-идиотчета, отгледани в институции. Евала на приоритета.