Журналисти се обявиха срещу натиска срещу техни колеги

OFFNews 07 октомври 2017 в 20:16 6214 0

Журналисти се обявиха срещу натиска срещу техни колеги

Снимка БНТ

По време на 13-тата световна среща на българските медии в молдовската столица Кишинев журналисти от всички краища на света се обявиха против натиска срещу техни колеги, съобщава БНТ.

Конкретен повод за реакцията бяха отправените заплахи към журналиста Виктор Николаев.

По време на дискусиите за образованието и медиите българските журналисти от цял свят излязоха с обща позиция срещу посегателството спрямо свободата на словото.

Това е лична позиция, но тя е много проста. Има един стар принцип в журналистиката и той казва следното: ''няма лоши въпроси, има лоши отговори, заяви генералният директор на БНТ Константин Каменаров

Никога не съм си представяла, дори на шега, дали не е нужно да защитим правото на въпрос, коментира София Владимирова - председател на СЕМ.

Според медийният експерт доц. Георги Лозанов подобно поведение от политик е недопустимо:

Такова поведение, с което политик да заплашва журналист с уволнение затова, че му задава въпрос, който не харесва, е недопустимо. Съгласни ли сте?!

По-рано днес в разпространена позиция на вицепремиера Валери Симеонов правителствената прессбужба оповести, че той има намерение да съди четири медии, ако не му се извинят до 24 часа. Според Симеонов той е жертва на целенасочена кампания за оклеветяване и смята, че думите му са извадени от контекст и медии не са го търсили за неговата гледна точка по случая, което е стандарт в журналистиката.

Позицията на Симеонов е първа по рода си, в която висш държавник обявява, че ще търси гражданските си права като се възползва от силата на поста си. Позицията му беше разпространена от правителствената пресслужба, от която става ясно, че Симеонов бил засегнат в качеството му на вицепремиер. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews