Жената на Мартин Божанов уволнена от МВР заради достъпа до класифицирана информация

OFFNews 01 февруари 2024 в 15:05 2716 0

МВР

Снимка БГНЕС/Антония Георгиева

МВР с обяснение

Съпругата на убития Мартин Божанов-Нотариуса е била уволнена от МВР заради достъпа до класифицирана информация, съобщиха от ведомството. 

Тя е спечелила конкурс за назначаване на държавна служба в МВР на изпълнителска длъжност в ГДБОП, считано от 20 май 2021 г., когато шеф е бил сегашният министър Калин Стоянов. 

Два месеца по-късно Стоянов предложил на тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков служителката да бъде уволнена. Причината - получен отказ за издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация.

Пред OFFNews от МВР обясниха, че когато служител бъде назначен на даден пост с работа с класифицирана информация, структури в министерството проверяват служителя. Именно при проверката се оказало, че тя не отговаря на критериите за достъп до класифицирана информация. Според закона при отказ служителят трябва да бъде освободен, посочиха още от МВР. 

С решение на Административен съд – София-град от 18 октомври 2021 г. и потвърдено с ново решение от 24 март 2022 г. на Върховния административен съд, съпругата на Божанов е възстановена на работа, но като стажант в МВР, считано от 11 май 2022 г.

В момента тя е в отпуск по майчинство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!