Желязков се срещна с председателя на Народния съвет на Куанг Нинх

Падането на митата и възможностите за пътуване - сред темите на срещата

Йорданка Веселинова, Куанг Нин 07 януари 2024 в 13:49 951 0

Снимка Пресцентър НС

Председателят на Народното събрание Росен Желязков разговаря със секретаря на комитета на Виетнамската комунистическа партия в провинция Куанг Нин и председател на Народния съвет на провинцията Нгуен Суан Ки в Централата на областния партиен комитет.

Българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков, която е на официално посещение в Социалистическа република Виетнам посети провинция Куанг Нинх.

"За мен е удоволствие и висока чест да бъда гост на една от най-колоритните провинции на Виетнам, която съчетава в себе си мъдростта на историята и новостите на съвремието, посочи председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той отбеляза, че географската отдалеченост на България и Виетнам никога не е била пречка за искрените и топли отношения между гражданите на двете страни. Ролята на нас, политиците, е да претворим тези хубави емоции на нашите граждани и да им дадем добри възможности за икономическо сътрудничество, за обмен на опит и обучение в различни сфери на науката и технологиите", подчерта председателят на българския парламент.

Бивши виетнамски студенти, учили в България, поздравиха делегацията с песните "Ако си дал" на Емил Димитров и "Една българска роза" на Паша Христова. Снимки: Пресцентър на НС

Съвместната декларация от 2013 г., както и подписаните по време на посещението в България от председателя на Националното събрание на Виетнам двустранни документи са отлична основа за развитието и задълбочаването на сътрудничеството между нашите две страни, посочи секретарят на комитета на Виетнамската комунистическа партия в провинция Куанг Нин и председател на Народния съвет на провинцията Нгуен Суан Ки.

"Уверен съм, че скоро ще можем да се похвалим с добрите резултати от ползотворните контакти на високо равнище, включително и между законодателните институции на двете страни", добави той.

По-късно пред български журналисти Желязков обяви, че на срещата са обсъждани още възможностите на индустриалните зони и туризма.

Това е една от най-успешните и развити провинции с много интересна и балансирана структура на икономиката – 50 % индустрия във високи технологии, минно дело, и 50% услуги, в това число туризъм с изключителен ръст на развитие, 10 хил. долара БВП на глава от населението в провинцията и този тренд ще продължава.

Той каза още, че българската делегация е запознала домакините с възможностите, които споразумението за свободна търговия и защита на инвестициите, ще предостави в близките години, в това число за намаляване на митата, възможностите за пътуване.

По думите му разговорът е бил изключително ползотворен и ще продължи на високо политическо ниво утре. За понеделник са предвидени срещи с председателя на Националното събрание на СР Виетнам Въонг Дин Хюе, с президента Во Ван Тхъонг и с министър-председателя Фам Мин Чин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!