Зеленогорски: Няма да позволим еко плажовете да се превърнат в катуни

OFFNews 22 февруари 2016 в 16:49 6485 13

С освобождаването от концесии на трите плажа – Корал, Иракли и Карадере - постигаме най-високите европейски стандарти за опазване на природата и дивите плажове. До момента за плажовете отговаряше МРРБ, сега вече ще отговаря Министерството на туризма. Това ще са плажове без стопанска дейност, чадъри и джетове и ще запазят своята девственост, но ние няма да допуснем да се превърнат в плажове за т.нар диво къмпингуване, забранено в редица европейски страни, нито да има паркиране на пясъка или да бъдат „приватизирани“ от няколко души тези плажове. Предвиждаме строги правила, а не тези места да се превръщат в биваци и катуни върху държавна собственост.

Това каза на брифинг в Габрово Найден Зеленогорски, съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок и председател на регионалната комисия в парламента.

Зеленогорски коментира, че относно забраната за нощуване на защитените плажове, диво къмпингуване извън установените места и паркиране на пясъка, реакцията на част от природозащитниците е изненадваща. Ако искаме да налагаме най-високите европейски стандарти за опазване на околната среда, трябва да има правила и те да важат за всички, посочи той.

Реформаторът напомни, че т.нар. диво къмпингуване е забранено в страните, към чиито стандарт България се стреми - Велкобритания, Италия, Германия, Испания, Гърция и редица др. Почти няма развита държава, която да го позволява, посочи още Зеленогорски, визирайки къмпингуването извън установените нормативно места.

По думите му, и сега в редица закони, като тези за защитените територии, горите, биологичното разнообразие и почвите, както и в много общински наредби има специална забрана за т.нар диво къмпингуване, наложена с цел запазване на плажовете и прилежащите територии от дейността на хората и запазване на биоразнообразието.

Зеленогорски коментира още, че предстои внасянето на Закона за антикорупцията. Има идея в бъдещето бюро за противодействие на корупцията по високите етажи да се влее и Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. В новия проект на закона, който ще се внесе от МС в парламента, ще се включи и този орган, както и другите предвидени – звено от сметната палата, БОРКОР, Комисията за конфликта на интереси, каза още той.

Според него се подобрява взаимодействието между ГЕРБ и РБ и предстои през тази седмица да се подпише меморандумът за ускоряване на реформите. За бежанския натиск той коментира, че средствата за изграждане на инженерното съоръжение на границата са осигурени и се гласуваха промени в закона, според които армията да участва в опазването на границата. България полага всички усилия да защити националния си интерес, но сама не може да се справи с голям поток хора и тук общата европейска политика се надявам да даде резултат, каза още Зеленогорски.

Той подчерта ролята на РБ за стабилността в страната в контекста на тревожната международна среда и изрази увереност в укрепването на Блока и възстановяването органите му на работа. Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторите добави, че се надява за президентските избори РБ да излезе с единна кандидатура, а всички партньори в управляващото мнозинство да продължат усилията си за реформите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!