Зарков: Позицията на Нидерландия за България в Шенген няма нищо общо с върховенството на закона у нас

Харесват (в БСП) Божанков, когато плюе по някого, но не го харесват, когато заявява собствената си позиция, е категоричен служебният правосъден министър

OFFNews 11 декември 2022 в 15:21 4393 3

Зарков

Снимка БГНЕС

Крум Зарков

Позицията на Нидерландия за България в Шенген няма нищо общо с върховенството на закона у нас. Те търсеха аргумент, с който да наложат вето по вътрешнополитически техни причини. Нидерландия наложи повече от вето. Страната поде кампания за сваляне на въпроса от дневния ред. Истината е, че Нидерландия е в изолация в Европейския съюз по този въпрос, не ние.

Това коментира служебният министър на правосъдието Крум Зарков по БНР.

Според него част от стратегията на Нидерландия е била да постави въпроса за разделянето на България и Румъния, но това юридически е невъзможно, защото Европейският съюз и Съветът са подготвили общо решение за България и Румъния, което преди това е било консултирано с Европейския парламент.

"За да се случи, трябва време. Политически не е възможно, тъй като никой, освен Нидерландия, не застъпваше тази позиция. Технически е невъзможно заради това, което представлява българо-румънската граница", обясни Зарков.

Правосъдният министър бе категоричен, че именно служебното правителство е върнало темата "Шенген" в дневния ред на страната.

"Това беше ясна заявка на България за продължаващата и все по-дълбока интеграция в Европейския съюз. България не е в позиция на обясняващ се, а на страна, изпълнила изисквания и предявила заявка за изпълнение на правата си. Имаме основание да мислим, че догодина крачката към Шенген ще бъде завършена... По-голям шанс ще имаме, ако продължим да отстояваме позицията си заедно с Румъния", изтъкна Зарков.

От думите му стана ясно, че позицията на изключения от парламентарната група на БСП Явор Божанков по отношение на украинския конфликт е ясна отпреди.

"Беше ясна на ръководството на БСП и тези, които днес го изключиха, онзи ден го поставиха за водач на листа. Той им беше интересен, защото беше един от най-яростните критици на президента и на служебното правителство. Това показва как се работи в БСП - харесват Божанков, когато плюе по някого, но не го харесват, когато заявява собствената си позиция. БСП непрекъснато отлъчва и изключва хора, а не привлича. Партията ще продължи да губи влияние", заяви още бившият кандидат за лидер на социалистите.

Крум Зарков е категоричен, че няма никакво основание да се твърди, че служебното правителство връща модела "Борисов" на власт или се държи като бухалка.

Според него този Изборен кодекс не бива да влиза в сила, "защото е вреден, тъй като не само връща хартиената бюлетина, а подлага под съмнение целия изборен процес".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

3

Деспин Митрев

12.12 2022 в 17:58

Ма да бе, ма как! И тоя не е чел какви са целите на Шенген :)

210

2

Merc

11.12 2022 в 19:53

Както пише един класик :
"...Бедни ми бедни Македонски , защо не умря под Гренетин ? ..."

За Зарков случая е :
" Бедни ми , бедни Зарков , защо майка ти не ползваше по качествени противозачатъчни..."

-480

1

Октим

11.12 2022 в 17:40

Комунистическият тъпунгур не можа да разбере, че в Б–я законите не съществуват на практика, камо ли пък да се говори за някакво върховенство в тях! Изпълнява се само това, което нареди мафията, в повечето случаи със заповед от Москва!
 
X

Да помогнем на украинските деца!