Заплахите на вицето Симеонов към медии са публични, но е тайна завел ли е дела

Юлиан Христов 04 юни 2018 в 15:16 7384 0

Заплахите на вицето Симеонов към медии са публични, но е тайна завел ли е дела

Отправянето на заплахи от висши държавници към медии вече се оказва официална политика.

Това става ясно от отговор на запитване на OFFNews, изпратен от администрацията на Министерския съвет. С него е отказан достъп до информация, касаеща това има ли заведени искове срещу медии от вицепремиера Валери Симеонов, който в края на миналата година официално се закани да съди журналисти. 

На 7 октомври 2017 година с официално съобщение правителствената пресслужба разпространи позиция на Симеонов, с която той обяви намеренията си. В нея той се оплака от "публична екзекуция" и приписване на престъпления, които той не е извършил. Симеонов настоя за "незабавно извинение" от Нова телевизия, bTV, БНТ и БНР. Ако това не бъде направено, той се закани да потърси правата си по съдебен път. 

Повод за позицията му беше обществената реакция след участието му в сутрешния блок на Нова тв, в което той отправи недвусмислена бележка за празния стол на бившата тв водеща Анна Цолова, обръщайки се към нейния колега Виктор Николаев. Малко преди това в същото студио подобен коментар отправи и депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров, който по-късно беше отстранен от поста му в парламента.

За разпространената позиция от пресслужбата на МС тогава обясниха, че това е станало по настояване на Симеонов, тъй като обвиненията от медиите към него били отправени в качеството му на вицепремиер. 

Няколко месеца по-късно става ясно, че личните намерения на Симеонов да съди медии от обществена информация сега вече са еволюирали до частно-правни, каквито всъщност са били винаги. В този смисъл отказът на Министерския съвет да даде отговор на въпросите има ли заведени дела срещу медии, срещу кои медии и на каква стойност са заведените искове, е напълно логичен и основанията за това са описани в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). На същото основание обаче правителството не би трябвало да официализира позицията на Симеонов.

В отговора на МС се посочва: 

Считаме, че поставените в заявлението въпроси не касаят обществена информация и се отнасят до предприемане на конкретни правни действия от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов в личностното му качество. Търсената информация не притежава характеристиките на обществена информация според дефиницията на чл. 2, ал. 1 от Закона за достъп до обществена информация.

Нещо повече. От администрацията дори заключават, че информацията по постановени актове по конкретни съдебни дела (каквато не е искана от редакцията на OFFNews) не представлява обществена информация и може да бъде предоставена единствено по реда на съответния процесуален закон - в случая НПК.

С отказа да предостави информация администрацията на правителството поставя двойни стандарти като първоначално официализира частни отношения, разпространявайки позиция от името на вицепремиера, а след това отказва да "отчете" изпълнението на тези намерения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови