Повече полицаи и улеснения за борба с тероризма поиска Оланд

OFFNews 16 ноември 2015 в 19:01 3205 1

Повече разходи за сигурност и отбрана и промени в Конституцията, които да улеснят борбата с тероризма поиска френският президент Франсоа Оланд в изявление пред двете камари на парламента. Изказването му идва дни след атентата в Париж, при който загинаха над 130 души.

Той настоя за увеличение на бюджета на силите за сигурност и назначаването на още 5000 полицаи през следващите две години, като в същото време до 2019 г. няма съкращения в армията.

Френският президент поиска още засилена охрана на външните граници на ЕС и изграждане на единен европейски регистър на пътуващите със самолети.

В изказването си той изтъкна още, че трябва на хората с двойно гражданство, осъдени за тероризъм, да бъде отнемано френското гражданство. Освен това да бъде издавана забрана за влизане в страната на тези, които представляват „терористичен риск“.

Предстои френският парламент да обсъди въвеждането на 3-месечно извънредно положение в страната.

Оланд е категоричен, че трябва да бъде свикана сесия на Съвета за сигурност на ООН. Предстои и френският президент да се срещне с американския и руския си колега Барак Обама и Владимир Путин, за да обсъдят действията си срещу „Ислямска държава“, която стои зад атентата в Париж.

Сирия се превърна в най-големия завод за тероризъм, който светът някога е виждал. Ще продължим с въздушните удари в следващите седмици, каза Франсоа Оланд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови