Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Зам.-министър на Жан Виденов и Иван Костов е новият управител на БНБ

Симона Костадинова 14 юли 2015 в 13:27 12199 10

Депутатите избраха Димитър Радев за управител на Българската народна банка (БНБ). Той беше предложен за поста от ГЕРБ.

Това се случи на днешното извънредно заседание на Народното събрание. Той беше избран с 130 гласа "за", 16 "против" и 34 "въздържал се".

От ГЕРБ гласуваха 81 народни представители бяха "за" избирането на Радев , нямаше против и въздържали се. От БСП 4 бяха "против" и 24 "въздържал се". Част от депутатите на ДПС все пак гласуваха в зала - 7 гласуваха "за". Реформаторският блок, както обеща гласува за кандидата на ГЕРБ с 22 гласа. От Патриотичния фронт един депутат гласува "за", 4 "против" и 10 "въздържал се". БДЦ също бяха за, с 12 гласа. "Атака" гласуваха със 7 гласа "против", а АБВ с 6 "за". Един независим депутат също подкрепи кандидатурата на Радев.

Минути след гласуването Радев разкри и екипа си. Това са Димитър Костов, Калин Христов и Нина Стоянова. От тях единствено Нина Стоянова е ново попълнение сред подуправителите на БНБ. Тя ще отговаря за управление "Банково", за което до сега беше ръководено от Димитър Костов. Той от своя страна ще поеме Банковия надзор. Калин Христов ще продължи да отговаря за управление "Емисионно".

Оставката на Иван Искров също беше гласувана. Депутатите бяха единодушни - 174 гласа "за".

Останалите кандидати за гуверньор бяха Бисер Манолов (Реформаторски блок), Григорий Вазов (Патриотичен фронт) и Виктор Йоцов (АБВ).

За Бисер Манолов гласуваха 37 депутати, 18 бяха "против", а 118 се въздържаха. Кандидатурата на Виктор Йоцов беше отхвърлена с 44 "за", 22 "против" и 104 "въздържал се". За избирането на Григорий Вазов бяха 43 народни представители, 12 бяха "против" и 116 "въздържал се". 

Димитър Радев е заместник-министър на финансите в правителствата на Жан Виденов и Иван Костов, а сега беше издигнат като кандидат на ГЕРБ за гуверньор на Централната банка. Той поема поста от Иван Искров, който е в оставка от 10 октомври.

Радев вече има 18-месечен план за управлението на БНБ, който включва реформи на Банковия надзор и преструктуриране на Централната банка.

Миналата седмица той обеща още, че ако стане гуверньор на БНБ, ще направи стратегия за развитие на банката през целия му мандат. Все още не е ясно докога ще я представи.

Едно от основните опасения на опозицията е, че няма как Радев да бъде политически независим при положение, че е бил зам.-министър в няколко правителства.

Припомняме, че именно Радев беше представен на всички парламентарни групи от председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Още преди избирането на новия гуверньор депутати алармираха, че той ще бъде нелегитимен, защото приетите правилата за избор на управител на БНБ според тях са противоконституционни.

Миналата седмица Конституционният съд образува дело, в рамките на което ще се установи дали наистина правилата са в разрез с конституцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews