"Очевидно е, че в БНБ са писали концепцията на единия кандидат"

OFFNews 10 юли 2015 в 09:48 2469 5

Георги Кадиев

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Георги Кадиев

Като "не особено честна игра" определи битката за поста управител на БНБ депутатът от БСП Георги Кадиев, след като вчера комисията по бюджет и финанси към Народното събрание изслуша четиримата кандидати.

Фаворит е кандидатът на ГЕРБ, подкрепен от Реформаторския блок, Димитър Радев. Останалите кандидати са Бисер Манолов (Реформаторски блок), Григорий Вазов (Патриотичен фронт) и Виктор Йоцов (АБВ).

Радев е съветник в Международния валутен фонд, който отговаря за техническа помощ на държавите в криза при управлението на държавните финанси. Той е бил е зам.-министър на Димитър Костов, както и на Муравей Радев в правителството на Иван Костов. Напуска министерството при избирането на Милен Велчев.

"Очевидно сегашни служители на БНБ на високо ниво са помагали в писането на концепцията на Димитър Радев. Няма как човек от Вашингтон да пише в концепцията си за примерно новия паричен салон на БНБ или да знае кои са екипите в Банков надзор, освен ако не е влязъл вече в БНБ", пише Кадиев в коментар след вчерашното изслушване.

Не останах с впечатление за достатъчно сигурност, че БНБ ще прекъсне токсичната връзка с политици, която доведе до краха с КТБ, допълва той.

Мандатът на сегашния управител Иван Искров изтича на 10 октомври. През юни той обяви, че подава оставка, считано от днес, 10 юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови