Заков: Армията е пред колапс

OFFNews 31 юли 2022 в 19:40 7516 24

Архив

Снимка БТА/Владимир Шоков

Драгомир Заков

"Армията е пред колапс, със старо оборудване, а някои структури са на ръба на оцеляването - Военновъздушните сили е една от тези структури - и ситуацията е критична." Това заяви министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков пред Нова телевизия.

Според него причините за тази ситуация е това, че в миналото армията е била употребявана за политически цели, системно е недофинансирана, и са били вземани погрешни решения, което е довело до натрупване, трудно преодолимо в рамките на няколко месеца.

С това си изказване той сравни последният ход на БСП - в четвъртък вицепремиерът и лидер на левицата Корнелия Нинова изтегли министрите си от заседанието на Министерски съвет, по време на което трябваше да бъде одобрен инвестиционен разход за закупуването на вторите 8 изтребители F-16. Тогава Нинова аргументира решението си с думите:

"Не знаем как ще оцелеят хората зимата, а тръгнали да купуват нови самолети."

Днес Заков отговори отново на това действие и каза, че проектът е много ключов, част от модернизацията на армията, и е първият за по-високотехнологично въоръжение. По думите му той ще вкара ВВС в 21-ви век, а с това и цялата армия.

Заков добави, че парите за тези изтребители са предвидени в бюджета на Министерството на отбраната и те не могат да бъдат ползвани за други цели. Според него съществува риск да бъде провален договорът за нови изтребители

"Всяко забавяне на този процес поставя под риск способностите на ВВС. Няма как да има сигурност без да има армия. И няма как да има повишаване на доходите, силна икономика, ако няма сигурност", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

24

Constanza

09.08 2022 в 21:16

Не Ви интересува, но пишете сравнително дълги коментари в защита на хора, с които, искрено се надявам, нямате нищо общо.

865

22

Constanza

03.08 2022 в 17:40

Никой не Ви мрази, г-н Георгиев. Тези епитети не се отнасят за вас.
А възмущението му към хората, които всеки с каквото може съсипаха родината, е разбираемо. Сигурно и Вие изпитвате такова.

865

20

Constanza

02.08 2022 в 15:40

Струва ми се, че "крадци, измекяри, лъжци и нагляри" е определение за елементите от сганта, която за няколко десетилетия дооглозга нещастната ни татковина, а не към Вас.

-60

18

офф бее

01.08 2022 в 20:06

Е, тогава защо се хабиш тука? Сайта четем основно хора, които не понасяме крадци, лъжци, измекяри и нагляри (Така са ни възпитали родителите ни. Ние така възпитаваме децата си.). Другите са платени и безплатни тролове и откровени идиоти. Ти от кои си?

865

17

Constanza

01.08 2022 в 19:23

Струва ми се, че ви убягва основният сентимент в написаното от офф бее, г-н Георгиев.
Не е завист, възмущение е.

-60

15

офф бее

01.08 2022 в 17:19

Кой да ги арестува ве, гешев ли?!!!
Ти на кой свят живееш?! Накраденото няма да ти го докарат под терасата, та да го видиш! И пак се вижда - барселона - откъде дъщерята на водопроводчик (мис бикини) изкара няколко милиона за къщи и магазини в най-скъпите части на града?! Цв.цв. и цецка ц. - откъде пари за такива апартаменти, като са били само на държавна/партийна работа. Ти имаш ли идея колко струва това?! Някаква идея колко струва апартамента на каракачанов?!

А знаеш ли колко се краде надолу от тия? Що си натискат задниците да работят държавна работа, ако за същото в частния сектор ще вземат 2 пъти в повече... Ай замисли се, ако можеш..
 
X

Подкастът на OFFNews