Министрите на БСП напуснаха заседанието на правителството

Нинова: Не знаем как ще оцелеят хората зимата, а тръгнали да купуват нови самолети

OFFNews 28 юли 2022 в 18:47 5246 1

Корнелия Нинова

Снимка БСП - пресцентър

Не знаем как ще оцелеят хората зимата, а тръгнали да купуват нови самолети, заяви Нинова

Министрите на БСП напуснаха заседанието на Министерския съвет.

Не знаем как ще оцелеят хората зимата, а тръгнали да купуват нови самолети, заяви на брифинг Корнелия Нинова.

Днес тук се говори за закупуването на нови 8 броя самолети F-16. Не желаем да участваме в дискусия на вземане на такова решение. Смятаме, че в момента народът се нуждае от тези пари, за да оцелее през зимата и да преведем България през кризата. В този момент най-малко е необходимо България да прави инвестиционен разход за оръжия, каза Нинова.

Още по време на заседанието заявихме, че го напускаме. Намираме, че този разговор и решение сега е вредно за България. Намираме се в няколко кризи - икономическа, социална. Липса на визия какво ще се случи в следващите месеци и как ще се развият икономическите, социалните и енергийните въпроси в Европа и България. Смятаме, че да се обсъжда в момента нов инвестиционен разход в какъвто и да е размер за нови 8 броя F16, за нас поне, е абсолютно недопустимо. Затова всички министри на БСП напуснахме заседанието на Министерски съвет и няма да участваме повече в него, каза още вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в оставка.

Позицията на министъра на отбраната

Проектът за инвестиционен разход няма как да бъде одобрен в рамките на това правителство, заяви на брифинг в Министерския съвет министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков във връзка с получената оферта от американска страна за вторите осем изтребителя F-16 от цялата ескадрила, планирала да закупи страната ни.

„Оттук нататък този проект остава да бъде одобрен и придвижен от служебното правителство“, коментира Заков.

„Офертата е пристигнала, Военновъздушните сили провеждат анализ. Вчера идентифицираха 32 линии от договора, по които те имат определени въпроси. Линии, по които трябваше да има яснота още в периода, в който са водени разговори. Тази яснота трябва да бъде постигната с американската страна, което ще наложи допълнително разговори и видеоконферентни връзки, за да се изяснят неясните моменти“, обясни военният министър за текущото състояние на проекта.

Той изрази надежда да остане политическата воля този проект да бъде завършен, тъй като е важен за Военновъздушните сили (ВВС) и за Българската армия.

„Това е проектът, който вкарва Военновъздушните сили в 21 век. Дали това ще се случи, зависи от мнозинството в следващия парламент“, коментира още той.

Драгомир Заков допълни още, че настоящото правителство е постигнало безпрецедентни условия за България в разговорите с американската страна. По думите му договорено е "първата вноска за 2025 г. по евентуален втори договор да бъде отлагана от България до момента, в който дойдат първите самолети. Ако има забавяне, ние да можем да забавим и нашата вноска“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови