"Законът за НСО ни връща в годините на УБО и възстановява ДС"

OFFNews 13 август 2015 в 10:00 4570 5

Настимир Ананиев: Законът за НСО ни връща в годините на УБО и възстановява ДС

Скандалният закон за НСО ни връща 25 години назад, в годините на бившето УБО, и създава усещането за реставрация на бившата Държавна сигурност. В Реформаторския блок сме единни по този въпрос и смятаме, че Конституционният съд трябва да бъде сезиран. Сигурни сме, че ще имаме необходимите 48 депутати, за да го направим.

Това заяви в студиото на ТВ7 депутатът от РБ и заместник-председател на „Движение България на гражданите” Настимир Ананиев. Законът беше обнародван с указ на президента, който отказа да наложи вето, въпреки текстовете, налагащи напрактика неограничени правомощия на държавните гардове и опасността от осъдителни присъди срещу България заради не спазване на граждански права и свободи.

Той посочи, че голяма част от текстовете в приетия закон за НСО са твърде общи и остават вратички за злоупотреби с власт.

"Не може да се дават права на една практически наднационална структура да задържа граждани, без да информира за това съдебните власти и контролните органи. Или да „проверяват обекти”, което може да са и личните жилища на гражданите", подчерта Ананиев.

Той обясни, че Реформаторите били против закона още на първо четене и попита защо той е приет бързо на извънредно заседание на парламента, а в същото време за антикорупционния на Кунева не е намерено време и той претърпя крах на първо четене. 

"България е единствената държава в ЕС, в която е създадена военизирана структура, която не е подчинена на Министерството на отбраната. От РБ настоявахме НСО да премине под контрола на МВР като отделно звено, а не да се превръща в президентска гвардия, с безгранични правомощия, която може да задържа, да събира информация посредством СРС. Един от текстовете освобождава от всякаква отговорност служителите на НСО за причинени щети при „извънредни обстоятелства”, без да се формулират какви са тези обстоятелства", каза още депутатът. 

Той припомни, че в страната съществува масово усещане за несигурност у хората и едновременно с това се създава специална служба, която да обслужва висшите държавни лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови